Tuomas Aarni FM (ICT). Globaalin myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

Pääkaupunkiseutu ja muu Suomi

  • Onko iso kirkko jo liian iso?
    Onko iso kirkko jo liian iso?

Hallitusohjelma linjaa hyvin selkeästi, kuinka Suomea kehitetään pääkaupunkiseutu edellä. Metropolialue on veturi, ja ainahan pääkaupunki on eräänlainen maan käyntikortti. Hallituskokoonpanosta riippumatta suunta on ollut valitettavan samanlainen, pääkaupunkiseudun tilanne määrittää paljon koko maan tilannetta.

 

Mielestäni tässä ajattelussa syyllistytään erääseen perustavanlaatuiseen virheeseen. Pääkaupunkiseutu on hyvin poikkeuksellinen alue maassamme, noin viidennes maan asukkaista asuu seudun välittömässä vaikutuspiirissä. Aluetta pitäisi verrata muihin pohjoismaisiin ja Baltian maiden pääkaupunkeihin, ennemmin kuin muuhun Suomeen. Jos pääkaupunkiseutu jätetään pois laskuista, maan keskukset ovat suuruusjärjestyksessä Tampere – Turku – Oulu – Jyväskylä – Lahti. Siinä ovatkin kaikki maan yli sadan tuhannen asukkaan kaupungit. Kuntien mediaanikoko on edelleen viiden-kuuden tuhannen asukkaan luokkaa.

 

Kunnat ja alueet tarvitsisivat todellakin lisää autonomiaa ja mahdollisuuksia aidosti omaan päätöksentekoon, koska erot maan sisällä ovat aivan käsittämättömän suuria ja asutuskeskukset enimmäkseen pieniä. Esimerkiksi vanhuspalvelulaista käyty keskustelu oli tätä samaa jatkumoa. Pääkaupungista käsin määrätään jokaiselle muulle kunnalle tietty luku toteutettavaksi, mutta ei voida olla varmoja tuleeko rahaa toteutusta varten. Perinteet eivät ainakaan ole kovin lupaavia.

 

Ei ole Kaupunki-Suomenkaan etu, jos muualla maassa ei ole mahdollisuutta elinkeinoihin. En kirjoituksellani tarkoita, että pääkaupunkiseudun pitäisi tukea muuta maata nykyistä enemmän. Myös pääkaupunkiseudun on voitava kehittyä. Tarkoitan sitä, että maan päätöksenteossa vähennettäisiin pääkaupunkiseudun painoarvoa suhteessa koko maan kehittämiseen, ja muut 333 kuntaa saavat sanoa oman sanansa omista asioistaan. Ehkä kovin potentiaali on sittenkin kehäteiden ulkopuolella, esimerkiksi Euroopan älykkäin kaupunki sijaitsee noin 600 kilometriä pohjoisempana.

(kirjoitus julkaistaan myös seuraavassa Kokoomusnuori-lehdessä)

 

--

 

Olen ehdolla Oulun kaupunginvaltuustuun 2012. Tarvitsen tavoitteessani ajatusteni levittämistä, taloudellista tukea sekä yleistä tsemppaamista. Tutustu tarkemmin: https://www.facebook.com/aarni.tuomas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat