Tuomas Aarni FM (ICT). Globaalin myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

"Elä tänään, maksa huomenna"

  • Don Quijote ja Sancho Panza
    Don Quijote ja Sancho Panza

Viime aikoina minun, kuten monen muunkin poliitikon aika on mennyt vaalityöhön. Syys-lokakuun vaihteessa sain mahdollisuuden käydä maailmalla, osallistuin Madridissa YEPP:n kokoukseen Kokoomusnuorten edustajana. Kansainvälisyttä oppii vain käymällä maailmalla, tämän toki olin oppinut jo aiemmilla reppumatkoillani. Samaan tapahtumaan osallistunut KD-nuori Lauri Kangasniemi kirjoitti matkalla heränneistä ajatuksista (1), joista keskustelimmekin paljon.

Eilen pyöräillessäni näin ison tienvarsimainoksen, tekstillä ”Elä nyt, maksa huomenna”. Mainoksen nähdessäni mietiskelin, että mainoksella voisi olla myös historiallista arvoa. Kun tätä (toivottavasti ratkaistua) kriisiä muistellaan kymmenien vuosien päästä, mainoksen voisi museoida muistona eräästä ajankuvasta.

Mikä olisikaan parempi muisto ajasta, jolloin talous ja odotukset eivät perustuneet varsinkaan konkreettisiin tosiasioihin? Mainos olisi tärkeä muistutus tuleville sukupolville, ”älkää antako sen tapahtua uudestaan”.

Jos kasvu on tapahtunut esimerkiksi velaksi tai subventioiden kautta, ”kasvu” on näissä tapauksissa vähintäänkin vinoutunutta. Jos subventio loppuu tai lainaa ei enää myönnetä, eikä ole mahdollisuutta pärjätä omillaan, lasku erääntyy maksettavaksi hyvin kivuliaalla tavalla. Syyttömät ihmiset joutuvat kärsimään.

Malesian ex-pääministeri antoi tärkeän muistutuksen aiheesta (2). Olisi hyvin tärkeää palata perusasioihin – tarjota hyviä tuotteita ja palveluita, eikä keskittyä siirtelemään numeroita paikasta toiseen.

Täällä Oulussa kokoomusnuorten ehdokkaiden yhteismainos ottaa selkeän kannan aiheeseen: ”Velanotto on elämistä nuorten kustannuksella. Me haluamme pitää huolen, ettei Oulu elä kreikkalaiseen tyyliin.” Emme halua seistä samalla tavalla uppoavan laivan kannella, kuten joissakin maissa tilanne on nyt. Järjestelmämme on sopeuduttava muuttuviin olosuhteisiin, eikä vahingossakaan kuvitella, että tilanne olisi päinvastainen.

Tilannetta ei ainakaan helpota, että päättäjämme ovat ymmärtäneet kansainvälistymisen idean väärin. Jos halutaan olla globaali toimija, se tarkoittaa, että kilpakumppanina on oikeasti koko maailma. Valtioiden on tietyllä tavalla pystyttävä kilpailemaan eräässä asiassa. Millä keinoilla voimme hankkia ulkomaista pääomaa maahamme? Nähdäänkö maamme houkuttelevana sijoituskohteena tai asuinpaikkana? Tarjoaako valtio tarpeeksi hyvät puitteet tehdä kannattavaa liiketoimintaa? Valtioiden on pystyttävä vastaamaan näihin kysymyksiin, jos haluataan pysyä mukana kilpailussa koko maailman kanssa.

Itse näen, että suomalaisuutta kannattaa korostaa. Maamme on yksi koko maailmanhistorian suurimpia menestystarinoita. Suomi on noussut maailmansodan hävinneestä maatalousvaltiosta Euroopan ykkösluokkaan alle vuosisadassa. Vaikka elämä on täällä kalliimpaa, Suomi on vakaa yhteiskunta, joka tarjoaa esimerkiksi todella priimaluokan koulutusta sekä insinööritaitoa. Täällä saa varmasti vastinetta rahalle.

Valitettava tosiasia on silti se, että aika ei ole välttämättä puolellamme. Emme voi pysyä nykyisen kaltaisena yhteiskuntana, jos meillä ei ole rohkeutta toimia ajoissa. Ajatuskin tästä alkaa oikeasti pelottaa.

 

(1)    http://teleportaasi.fi/2012/10/uppoavan-laivan-kapteeni/

(2)    http://www.bbc.co.uk/news/business-16918000

 

---

Minua voi äänestää Oulussa numerolla 325. Tutustu tarkemmin: https://www.facebook.com/aarni.tuomas tai http://www.tuomasaarni.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kerrohan toimisiko maailma,jos kaikki ajattelisi kuten sinä?

Voimme vastauksen jälkeen pohtia,että miten.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

”Velanotto on elämistä nuorten kustannuksella. Me haluamme pitää huolen, ettei Oulu elä kreikkalaiseen tyyliin.”

Hyvä teesi. Tosin valitettavan moni nuori elää mainoksen periaatteen mukaan. Kysymyksessä on kaiketi jonkin matkaluottofirman mainos.

Pikavippiyritykset toimivat kyseisen mainoksen mukaisesti. Eikö siis niiden toimintaa tulisi rajoittaa tai peräti kieltää? Onhan tällaisen kreikkalaisen taloudenpidon opettaminen nuorille haitallista.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Juttuun linkattu Malesian ex-pääministerin haastattelu on vakava varoitus, vaikka onkin kohta vuoden vanha teksti.

http://www.bbc.co.uk/news/business-16918000

Toimituksen poiminnat