Tuomas Aarni FM (ICT). Globaalin myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

Väsynyt mutta tyytyväinen

  • Chili-pekonipiirakka oli vaalien hitti!
    Chili-pekonipiirakka oli vaalien hitti!

Olen äärettömän tyytyväinen ensimmäisiin julkisiin vaaleihini. 145 ääntä käytännössä nollabudjetilla, siitäkin huolimatta, että olin vastikään reilun vuoden poissa Oulusta. Vaikka tämä äänimäärä ei riitä valtuustoon, jäin varasijastakin vain 23 äänen päähän. Aluksi en tiennyt, että pitäisikö olla pettynyt, kun varasija jäi loppujen lopuksi näinkin lähelle. Mutta aika nopeasti mieli kirkastui, koska suoriuduin todellakin loistavasti näissä olosuhteissa. Ehkä entisellä urheilijalla on vielä paljon kilpailuverta suonissaan.

Kokoomus oli edellisellä vaalikaudella Oulun kärkipuolue. Nyt pudottiin toiseksi Keskustan viedessä kärkipaikan. Sinänsä tämä oli odotettavissa, koska perinteisesti kepu-valtaisella Pohjois-Pohjanmaalla tehtiin maan suurin kuntaliitos. Kansa on puhunut, kunnioitan rehellistä kilpailua ja lopputulosta.

Vaaliteemani oli ”vapaa kaupunki”. Ihmisille enemmän vapautta ja vähemmän hallintoa, ja tehdään Oulusta kaupunki. Varsinkin vanhemmilta ihmisiltä olin kuullut paljon sanomista tilaaja-tuottajamallin toimimattomuudesta, ja joistakin muista tapauksista milloin homma ei ole toiminut kuten olettaisi. Toivottavasti pärjään lautakuntapaikkoja jaettaessa, niin voin ottaa itse kantaa asioihin.

Vaaliteemani lisäksi puhuin paljon eräästä asiasta, josta kirjoitinkin paikallismedioihin. Koko suuren paketin ongelma on se, että kunnat ovat aivan liian tiukasti eduskunnan talutushihnassa. Kuntien on pystyttävä antamaan valtakunnan tasolle selkeä viesti, että nykyinen systeemi ei toimi. Valitettavasti tässä asiassa on helppo olla pessimisti, siiman löysääminen kuuluu valitettavan harvoin maan tapoihin.

Professori Heikki Loikkasen (1) kannanotto oli enemmän kuin paikallaan. Kuntavaalien ja eduskuntavaalien yhdistämistä on harkittava, koska näissä vaaleissa päätetään enimmäkseen samoista asioista. Etenkin sote-asioiden kohdalla voitiin nähdä, kuinka lähekkäiset vaalit pahimmillaan halvaannuttavat koko päätöksenteon. Ei tähän teatteriin voi olla mitenkään tyytyväinen.

Kenellekään ei ole yllätys, että pääministeripuolue on kaikkien maalitauluna. Hyvin monessa kysymyksessä asetelma oli Kokoomus vastaan muu Suomi. Vasemmisto on ideologinen vastustaja, Keskusta haastoi kuntauudistuksesta, Perussuomalaiset EU-politiikasta ja niin edelleen. Vaalikentillä kiertäessäni kuuluikin usein, kuinka muut hyökkäsivät verbaalisesti meitä vastaan. Jos olisin saanut euron jokaisesta kokoomukseen kohdistuneesta arvostelusta, olisin kohtalaisen rikas nyt. Mutta tämä on ollut tiedossa jo ehdokkaaksi alkaessa, että debattia on käytävä. Tuloksesta päätellen suoriuduin keskusteluista vähintäänkin kohtalaisesti. Jotkut väittelyt olivat kuitenkin vähän erilaisia kuin toiset  - kovimmista hyökkäyksistä tuntui rivien välissä pieni jännitys tai epäusko. Ehkä vanhan sanonnan mukaan hyökkäys on paras puolustus, mutta kansalla on viimeinen sana. Tällä kertaa sana nosti sinisen palkin korkeimmaksi.

Mutta mitäpä tässä voi enää sanoa? Kampanjan suunnittelu ja läpikäynti oli kasvattava kokemus, joka varmasti kantaa hedelmää jatkossakin. Haluan kiittää kaikkia äänestäjiäni ja tsemppaajia, mutta yksi on ylitse muiden. Uskomattoman määrän piirakkaa leiponut äitini on ansainnut kaikkein suurimman kiitokseni!

 

(1)    http://yle.fi/uutiset/professori_vaalit_ovat_kuin_d-vitamiini/6355449 

 

--

 

Tykkää Facebookissa: https://www.facebook.com/aarni.tuomas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat