Tuomas Aarni FM (ICT). Globaalin myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

Alkoholipoliittinen salaliittoteoria

  • Toivottavasti jonain päivänä
    Toivottavasti jonain päivänä

Tutustuin jokin aika sitten Alkon mennen vuoden myyntilukuihin. Taulukosta on nähtävissä eräitä kulutuksen muutoksia. Tärkeintä oli huomata, että kokonaiskulutus on laskenut. Kaikkien tuoteryhmien myynti on laskenut, lukuunottamatta viinisegmenttiä, jonka myynti on maltillisesti noussut. Ehkä viini on vakiinnuttamassa asemaansa ruokajuomana, suomalaiset ovat siirtymässä väkevistä juomista miedompiin, Tallinnan tuonti vaikuttaa lonkero- ja siiderimyynnin romahdukseen, ja kuka ostaisi ylipäätään alkoholittomia juomia kalliimmasta myymälästä.

 

Tulkinnasta riippumatta, numerot eivät valehtele. Alkon suunta on alaspäin.

 

 

Alkon myynti laskee, joten suunta on käännettävä?

 

Jostain mieleen juolahti, että reaktio synnyttää aina vastareaktion. Kirjoitinkin henkilökohtaiseen, ei-julkiseen Facebook-profiiliini 9. tammikuuta seuraavasti: ”Koska Alkon myynnin vähentyminen tarkoittaa, että valtio menettää kassavirtaa, maan tavat tuntien arvelen: keskioluen siirtämistä Alkoon aletaan vaatia entistäkin voimakkaammin, vedoten kasvaneeseen kulutukseen. Vielä villimpi arvaus on, että THL-keulakuva Pekka Puska vaatii tätä äänekkäästi - samalla varmistetaan, ettei Alkon hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Puska menettäisi vahingossakaan bonuksiaan.

Kirjoituksestani ei ehtinyt mennä edes viikkoa, kun vastareaktio käynnistyi. Olin väärässä vain vaatimuksen esittäjästä, THL:n sijaan puheenvuoron käytti Ehkäisevä päihdetoiminta EHYT ry. Järjestö esitti Huomenta Suomessa 15. tammikuuta johtajansa Kristiina Hannulan suulla, että päivittäistavarakaupoissa myytävää olutta on laimennettava – eli siirrettävä nykyisen vahvuinen keskiolut Alkoon. Tänään bongasin sosiaalisesta mediasta myös hallitusohjelmaan vetoavan kirjoituksen, että alkoholin mielikuvamainonta on kiellettävä (kiitos kuvasta Ossi). Vanha kunnon ”ajatelkaa lapsia” -kortti on taas ah-niin-tunteisiinvetoavasti käytetty.

 

Myös EHYT ry:llä on edustajansa Alkon hallituksessa, vaikkei kyseessä olekaan juuri televisiossa esiintynyt henkilö. Maallikkona voisin arvailla, että laskeneen myynnin vuoksi joltakulta on jäänyt bonukset saamatta – voin toki olla väärässäkin sekä tässä että aiemmassa vastaavassa arvauksessani.

 

 

Alkoholimainonnan ehdotettu kieltäminen, valtion ja ihmisten intressit

 

Jostain syystä juuri mainonnan kieltäminen on sitkeästi eräiden tavoitelistalla. Vaikka tällä ehdotuksella olisi kuinka ylevät tarkoitusperät, se sisältää sisäänrakennetun ansan. Ei tarvitse käydä yliopistossa markkinoinnin peruskurssia tietääkseen, että kilpailevat tuotteet voivat erottua toisistaan vain kahdella eri tavalla: hinnalla tai kaikella muulla. Mainonta ja markkinointi ovat jälkimmäisen tärkeimpiä työkaluja. Jos tämä työkalupakki kielletään, ainoaksi kilpailukeinoksi jää hinta.

 

Ajatusleikkinä voisi mukailla viime aikojen Valio- ja maitojupakkaa. Voiko Kilpailuvirasto ottaa asiakseen määritellä päivittäistavarakaupoissa myytävien alkoholituotteiden hintoja? Tässä vaiheessa valtiolla olisi hyvin tiukka kuristusote toimialasta – kun sekä markkinointikeinot että hinnoittelu on saatu kontrolliin, olisi hyvin pieni askel ottaa mahtikäskyllä myös jakelukanava osaksi pakettia.

 

Edes valtio ei välttämättä tykkäisi tulonmenetyksistä, joita Alkon ja alkoholin myynnin laskeminen eittämättä aiheuttaisi. Tällainen reagointi yleisiin kulutustottumusten muutoksiin on sylkäisy kansalaisten kasvoille. Kun ollaan saamassa kansalaisten keskuudessa järkevämpi kulutuskulttuuri ja yleisesti kiihkottomampi suhtautuminen koko asiaan, koko toimiala halutaan kaapata tiukempaan kontrolliin. Luulisi kansanterveydellisesti olevan myös valtion intressissä, että jatkossakin ostettaisiin useammin viini- kuin viinapullo. Tämä on vakiintumassa ainakin ihmisten intressiksi, sikäli nykyinen kehitys saa jatkua.

 

 

Tulevaisuuden suunta

 

Erään väitteen mukaan vuodenvaihteessa tiukennettu valvonta olisi vain testijakso, jossa testataan päivittäistavarakauppojen valmiutta mahdolliseen prosenttirajojen löysennykseen. Liberaalina hyvän oluen ystävänä olen enemmän kuin tyytyväinen, että tällainen avaus on tehty.

 

Alkoholiin liittyvä keskustelu on eräällä tavalla erityistä. Se paljastaa tehokkaasti joitakin kaksinaismoralistisia asenteita, sekä viranomaisten holhousta. Koko asian historia on myös mielenkiintoinen. Se jokin, mikä julistettiin kielletyksi maan itsenäistyessä, on jatkuvasti asteittain vapautunut koska kansan enemmistö on niin tahtonut. Olkoon se suunta myös jatkossa.

 

Ennen kuin kukaan ehtii syyttää kirjoitustani holtittomaan ryyppäämiseen kannustavaksi, syyttömien kärsimyksen kieltäjäksi tai muuten moraalittomaksi tai halveksuvaksi: Olen surullinen, että joidenkin ihmisten vääristä käyttötavoista johtuen osa ihmisistä joutuu vasten tahtoaan kärsimään. Julkisen järjestelmän on voitava tarjota turvallisuutta heille, jotka eivät itse pysty sitä omillaan saamaan tai hankkimaan. Kuitenkin pidän vääränä sitä mallia, missä enemmistön oikeuksia ja vapauksia rajoitetaan selkeän vähemmistön piittaamattomuuden, välinpitämättömyyden tai muiden heidän tekemiensä itsekkäiden tekojen vuoksi.

 

 

 

Fanita Facebookissa: http://www.facebook.com/aarni.tuomas

 

 

 

 

Päivitys 23.7.2013:

Paikalleen kierrätetty peruspalveluministeri Susanna Huovinen on ottanut näkyvästi kantaa, kuinka alkoholia saa jo liiankin helposti. Alan väkisinkin epäillä, että edeltäjänsä Guzeninan tavoin hänkin on saanut vaalitukea Virosta, koska he uhraavat niin paljon aikaa ja vaivaa tuonnille edullisten olosuhteiden luomiseen.

 

Ehkä tässä on pohjimmiltaan kyse samasta pohjattomasta ahneudesta, jota valtio muissakin toimissakin esittää. Kun yleinen kehitys ja ajatussuunta on heidän (liike)toiminnalleen epäedullinen, siihen vähäänkin takerrutaan kynsin ja hampain. Vai miten muuten perustellaan valtion vahva omistus alkoholiasioissa, omistuksessa on sentään jakelukanava ja tuotantoyhtiö, joka laajentuu ja laajennetaan myös strategisesti? Voisin sanoa vähintäänkin kaksinaamaiseksi peliksi tällaista, että halutaan saarnata alkoholin haitoista, samalla kun omaa liiketoimintaa kasvatetaan hyvinkin määrätietoisesti veronmaksajien takauksella.

 

En olisi alkuvuodesta uskonut, kuinka häränsilmään kirjoituksellani osun. Vaikka nimet vaihtuisivat, asia ja faktat taustalla eivät hirveästi muutu. Tulkaa jo loputkin reilusti ulos kaapistanne, suunnitelmanne on paljastettu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Voisiko suomalainen tosiaan olla yhtä sivistynyt kuin virolainen?

Pekka Puska suosittelee suomalaisille neukkuruokaa. Kaalia ja jäävettä.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Suomalaiset on fiksuja ja hienoja ihmisiä. Jostain syystä me itse haluamme pilata sen, joko huonolla hallinnolla tai yleistävillä solvauksilla.

Toni Lahtinen

Kuinka monella muulla tilanne on se, että Alkossa käynnistä aiheutuva lisävaiva liisää alkoholin kulutusta, koska samalla vaivalla tulee sitten ostettua kerralla enemmän?

Esimerkiksi omaa viinin kulutustani lisää se, että viiniä joutuu hakemaan Alkosta, eikä sitä näin ollen voi käydä niin vain kaupasta hakemassa. Koska viinin ostoon liittyy tällaista ylimääräistä häsäämistä, tulee sitten samalla vaivalla ostettua useampikin pullo, joista osa jää varastoon. Tämä taas tekee viinin nauttimisen hetken mielijohteesta kovin helpoksi, kun pullo löytyy suoraan omasta hyllystä.

Mikäli viiniä olisi mahdollista ostaa tavallisesta ruokakaupasta ilman ylimääräistä reissua A-markettiin, ei sitä tulisi ostettua samalla tavalla varastoon. Tämä taas tarkoittais hetken mielijohteesta tapahtuvan tissuttelun vähenemistä, koska pullo ei olisikaan valmiiksi omassa hyllyssä, vaan sitä pitäiskin lähteä hakemaan kaupasta asti.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Alkon suunta on ihan hyvä. Väkevistä viineihin. Mutta painavatko rahatulot yhteiskunnaallisesti ALKOSTa enemmän kuin sosiaaliset ongelmat vaakakupissa?

Siinä paradoksi ja ristiriita, jota on vaikea ratkaista. Mitä merkitsevät taseessa perhe-ja ihmissuhdeongelmat, terveyden menetykset, työstä poissaolot, liikenneonnettomuudet, tyhmät päätökset, työttömäksi joutumiset ja rikollisuuden vuoksi vankilaan joutumiset. (75 prosenttia rikoksita tehdään alkon ja muiden päihteiden alaisena). Siinä Alkon kääntöpuolia.

Mitä tarkoittaa sanonta: "viina on viisasten juoma" tai "ilo ilmaan viinaa on teeskentelyä". On syy- ja tuurijuoppoutta jne. Mutta ei silti tarvitse olla mikään absolutisti ja lasiin sylkijä. Pienet neuvoa-antavat ovat joskus paikallaan mukavassa seurassa ja juhlissa, kunhan juhliminen ei ei tule tavaksi. Korkki pitää osata panna ajoissa kiinni, eikä pidä ottaa mellakkakaljaa tai rähinäviinaa. Rajansa kaikella. Kohtuus kaikessa eikä pulloa päivässä vettä ja maitoa lukuunottammatta. Ristiaskelilla käveleviä on ilman keihäänheittokykyäkin liikkeellä jo riittävästi häriköimässä linjalla Helsinki-Heinola-Oulu-Utsjoki-Kevo ohutta utua yläpilvellä ja liisterikeli. Ei suinkaan mikään ykstotinenkaan pidä olla, eikä tippa tapa, mutta sepalus auki liian moni hukkuu vesillä ollessaan.

Hannu Rytilä Vastaus kommenttiin #5

Hei tämä ei ole niin yksinkertaista. Joillekin viina on lääke, kuten minulle joka kärsin sähköherkkyydestä. Olin juuri Kanarialla 2 viikkoa. Litra valkkaria maksaa 89 senttiä ja 60-prosenttinen Koskenkorva 7,30€/puoli litraa. Eikä siellä edes tehnyt mieli juoda niin paljon kuin Suomessa kun ei ollut sähkömagneettisia kenttiä. Kaukolämpöputket ovat täällä pahinta myrkkyä, ainakin minulle.

Hannu Rytilä Vastaus kommenttiin #8

Ihmiset häpeilevät alkoholinkäyttöään. Niin minäkin. Fakta on kuitenkin se, että sähkömagneettiset kentät tuottavat oireita, jotka helpottuvat alkoholilla. Masennuslääkkeisen yhteiskäyttö auttaa myös. Kännykät ja WLANit ovat myrkkyä ihmisille.

Johan Lom

Kun käyn marketissa minulle on oikeastaan aika sama olisivatko kaikki alkoholijuomat sen Prisman kassan takana vai viereisen oven kassan takana. Ei siinä päiväsaikaaan ole edes ovea, vaan leveä aukko lasiseinässä. Käytännössä on saman marketin yksi osasto.

Mutta juuri siksi vaatimukset juomien myymisestä vain ALKO:ssa eivät edusta mitään muuta tavoitetta kuin ALKO:n voittojen maksimointia.

Hannu Rytilä

Niin, Kanarialla viínaosasto on vain osa kauppaa ja hinnat ovat hyvin edulliset. Minua vituttaa, että täällä Suomessa minun on pikku pakko dokata mutta Kanarialla ei. Johtuuko se ilmastosta, sm-kentistä vai mistä? Paikalliset ihmiset ovat selvinpäin. Itsekin olin juuri parin viikon lomalla siellä, otin kyllä mutta vain puolet Suomen annoksesta.

Hannu Rytilä

Pekka Puska on alkoholipolitiikan mörkö numero 1. Katsokaas, juuri samaan aikaan kun suomalaisten sydänkuolleisuus väheni, myös keskikaljan myynti vapautui. Ja tämä tapahtui koko Suomessa, ei suinkaan Pohjois-Karjalassa jota Pekka Puska tutki tuolloin. Ihmeteltiin vaan miksi kuoleisuus laski koko maassa.

Pekka Iiskonmaki

Oluella on aika vaikea tappaa itsensä; totesi lääkärikaverini. Onhan Virossa muutenkin ihan kiva käydä.
Viro on Suomea lähinnä oleva eurooppalainen markkinatalousvaltio.

Toimituksen poiminnat