Tuomas Aarni FM (ICT). Globaalin myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

Hallitus ei oppisi mitään toimeentulotuesta

  • Hallituksen toimeentulotuki kirjoitushetkellä (velkakello.fi)
    Hallituksen toimeentulotuki kirjoitushetkellä (velkakello.fi)

Viime aikoina netissä on levinnyt vaatimus, joka esittää hallitusta kuukaudeksi toimeentulotuelle. Toimeentulotuen perusosa on 477,26 euroa, jonka päälle voidaan maksaa esimerkiksi vuokraa, sähköä, vettä, nettiyhteyttä ja muita tarpeellisia kuluja.

 

Ajatus on sinänsä hyvä. Ministeriksi päästäkseen on yleensä oltava riittävä poliittinen broileri, eli vähintäänkin kansanedustajan tausta, eli yhteiskunnan yläluokassa on eletty useita vuosia. Siksi olisi paikallaan muistuttaa, että monet omilla aloillaan taitavat ja rehelliset elävät minimituloilla, omasta tahdostaan riippumatta. Toisaalta voidaan olettaa, että hallituksessa on kokemusta opiskelijaelämästä ja opintotuella kituuttamisesta, koska kuuden koplassa on lääkäreitä, maistereita ja ylioppilaita. Aika saattaa olla kullannut muistoja ajasta, jolloin oli tultava toimeen vähemmällä.

 

Ajatus hallituksesta elämässä toimeentulo- tai muulla myönnetyllä tuella sisältää erään, monille huomaamattoman ansan. Vaikka loppusumma kädessä olisi sama, rahan taustalla on eroja. Tuki on rahaa, johon on oikeutettu, tuensaajan näkökulmasta rahat annetaan jostakin. Jos on noudattanut tuen sääntöjä, sitä ei myöskään tarvitse maksaa takaisin.

 

Hallitus käyttäytyy tällä tavalla jo nyt, ottaessaan jatkuvasti lisää velkaa. Kriteerit täyttyvät paperilla, eli lisää rahaa annetaan jostakin. Jos tarkoitus on muistuttaa hallitusta, että joskus on elettävä suu säkkiä myöten, tällainen kokeilu -edes toteutuessaan- ei opettaisi yhtään mitään! Saattaisi jopa pahentaa tilannetta.

 

Kirjoitin jokin aika sitten, että päättäjien olisi kokeiltava yrittäjyyttä. Se vähäkin raha olisi ANSAITTAVA, tuottamalla arvoa asiakkaille ja vastinetta rahalle. Olennainen osa on tapella Järjestelmän mielivaltaa vastaan, koska verotus kiristyy ja ostovoima heikkenee, sekä byrokraatit kieltävät kaiken pullanpaistamisesta alkaen. Samalla yrittäjänä joutuu astumaan sosiaaliturvan ulkopuolelle, vastapainoksi hän maksaa kaikkien muiden sosiaaliturvan. Samasta verotuksesta saatetaan myös tehdä yritystuen muodossa tulonsiirto yhtiölle, joka on jo valmiiksi huomattavasti suurempi, ehkä myös kilpailija.

 

Tämä olisi tärkeä koulu päättäjille. Eduskunnassa on jo nyt päteviä, yrittäjätaustaisia kansanedustajia (esimerksiksi oman vaalipiirini hienot kokoomusedustajat Esko Kurvinen ja Eero Suutari), jotka tietävät tasantarkkaan millaisessa maailmassa eletään. Nykyisen poliittisen kulttuurin vuoksi heidän sanastaan tulee valitettavan harvoin päätöksiä.

 

Viime kädessä maan tulevaisuus on kiinni yritystoiminnan onnistumisesta. Yritystoiminnan onnistuminen taas riippuu siitä, kuinka hyvät työllistämisen ja olemassaolon edellytykset Järjestelmä suostuu antamaan. Itse Järjestelmä on tällaisenaan epäonnistunut, koska se tarvitsee jatkuvaa velkarahoitusta pysyäkseen pystyssä.

 

Päivän tuorein uutinen kertoo, kuinka ylivelkaantunut ja toimialariippuvainen miljoonakaupunki, oman aikansa menestystarina on hakeutunut konkurssiin. Kuulostaako sellaiselta tarinalta, joka aiheuttaa piston sydämessä?

 

 

Tykkää Facebookissa: https://www.facebook.com/aarni.tuomas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

On kornia seurata eduskunnan istuntoja kun yksi ja toinen julistaa että vain yrittäjyys pelastaa Suomen. Miksi sitten istutte siellä kymppitonnin palkalla. Menkää itse yrittäjiksi. Samaa voi sanoa Tekesistä, Sitrasta ynnä muista.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Kansanedustajissa on yrittäjätaustaa, ja hyvä näin, että edes joku pitää yritysten puolia suuressa salissa. Kokemus on parasta tietotaitoa ja osaamista.

Valitettava ongelma on, että hallitus ei ajattele samoin. Prosenttien säätäminen ei auta pitkälle, kun tarvittaisiin euroja.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

En luottais yhteenkään hallituksen tai eduskunnan jäseneen,että ne oikeesti yrittäis tulla tuolla summalla toimeen,jos se niille annettais...en yhteenkään.Ei yrittäjyys tietenkään ole huono asia,mutta aikas monesta siihen ei ole,jotka melko harvalle se riittäis ratkaisuksi.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Toki on muitakin tapoja opettaa sama täky. Yrittäjyys olisi yhdessä mielessä opettavin kokemus: oikeasti elää siinä byrokratiassa, joka kyttää jokaista siirtoa, eikä anna armoa edes tahattomissa virheissä. Itse luotu ja ylläpidetty Järjestelmä.

Toimituksen poiminnat