Tuomas Aarni FM (ICT). Globaalin myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

Sosiaaliturvan tulee perustua kannustavuuteen

Ministeri Paula Risikon avaus sosiaaliturvan vastikkeellisuudesta oli tärkeä, kuten myös kokoomuspiirimme puheenjohtaja Tomi Kaismon tuki avaukselle. Maamme ollessa hyvin vaikeassa taloustilanteessa, täytyy olla valmis kiihkottomaan keskusteluun myös vaikeista keskustelunavauksista. Aina ei voi valita vain hyvistä asioista, joskus on pakon edessä valittava pienin paha.

 

Sosiaaliturva on Suomessa perustuslaillinen oikeus, 19§: ”Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.” Sosiaaliturva oikeutetaan lauseen sanoilla ”ei kykene”. Perustuslaissa luonnollisesti painotetaan esimerkiksi sairauden tai muun yhtä vakavan seikan luomaa estettä työnteolle. Tämän lisäksi on luotu keinotekoinen tilanne, jossa työkykyinen ja laskutaitoinen ihminen toteaa työnteon kannattamattomaksi sosiaaliturvaan nähden. Puhutaan ns. kannustinloukusta, rakenteellisesta ongelmasta.

 

En usko poliittisen vasemmistonkaan intresseihin kuuluvan, että työkykyiset ihmiset viruvat kankean byrokratian ja järjestelmällisen lannistamisen kohteina. Tämä ongelmallinen järjestelmä on ihmisten suunnittelema kompromissien summa, joten voimme sen myös korjata. Keinoissa on oltava äärimmäisen tarkkana, monista eri syistä.

 

Uudenlaisen vastikkeen painotuksen tulisi olla osa-aikatyön mahdollisuuksien parantamisessa, sekä täydennys- ja oppisopimuskoulutuksessa. Edellistä helpotettaisiin esimerkiksi kehittämällä opintotuesta tuttua tulorajaa, josta poistettaisiin nykymuotoiset rangaistuselementit. Tämä tekisi osa-aikatyöstä kannattavan vaihtoehdon. Mahdollisuus lisäkoulutukseen puolestaan tuottaisi suoraa hyötyä kehittyneempien ammattitaitojen muodossa. Molemmat selkeitä porkkanoita, joita tällä hetkellä ei jostain syystä painoteta riittävästi keinovalikoimassa.

 

Sosiaaliturvan lähtökohtana tulisi olla suora kannustin kehittää itseään ja taitojaan. Ei nykyinen viranomaistoiminnan kohteeksi leimaaminen, tätä mallia on kokeiltu ja seuraukset valitettavan hyvin tiedämme.

 

 

Tuomas Aarni

Hallituksen jäsen

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus

Oulun Läänin Kokoomusnuoret

 

Mielipidekirjoitus julkaistu Kalevassa 10.8.2013.

 


 

Tykkää Facebookissa: https://www.facebook.com/aarni.tuomas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

"En usko poliittisen vasemmistonkaan intresseihin kuuluvan, että työkykyiset ihmiset viruvat kankean byrokratian ja järjestelmällisen lannistamisen kohteina."

Eivät työkykyiset (ja ennen kaikkea työhaluiset) ihmiset viru kankean byrokratian lannistamisen kohteina. He tekevät kuutamokeikkaa vapailla markkinoilla, siis niillä markkinoilla joihin valtio ei puutu. Talous näkee sääntelyn ja byrokratian virheenä joka kuuluu kiertää. Kyseinen kierto-operaatio tapahtuu nimen omaan harmaan talouden puolella.

Niin kauan kun valtio lannistaa taloudellisen toimeliaisuuden veroilla ja sääntelyllä, tämä meno tulee jatkumaan. Toki hallitus voi leikata sosiaaliturvaa vaikka nollille mutta siinä tapauksessa päädytään tilanteeseen jossa kaikki työkykyiset jotka ovat virallisten (ja säänneltyjen) markkinoiden ulkopuolella ovat toimeliaita harmaassa taloudessa. Ihmisellä kun on tapana hankkia elantonsa. Jos ei laillisesti niin sitten laittomasti.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Nimenomaan. Järjestelmä voi joko antaa mahdollisuuksia tai tehdä asioista mahdottomia. Ei luulisi olevan vaikea valinta.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Voi tietenkin miettiä miten asiat menevät, jos aletaan joka paikassa säästämään ja käytännössä sosiaaliturvaa ei ole, kuten Eestissä tehdään, Tässä Eestiläinen (venäjänkielinen) ohjelma mitä tällaisessa tilanteessa tapahtuu.

http://journalist.delfi.ee/news/news/chitatel-delf...

Työntekijät elintarvikeliikkeissä mm. syövät osia myytävistä tuotteista kun on nälkä. Suomalaiset eivät varmaankaan nykyään ymmärrä, mitä nälkä tarkoittaa, Työntekijät myös pesevät vanhoja tuotteita ja myyvät me uusina. En ikinä halua Suomeen vastaavaa.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Sosiaaliturvan on oltava olemassa jatkossakin. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta pitäisi pystyä rakentamaan huomattavasti nykyistä parempi järjestelmä. Nykyinen pyörii velkarahan varassa, leimaa kohteitansa ja kannustinloukuillaan jopa syrjäyttää.

Toimituksen poiminnat