Tuomas Aarni FM (ICT). Globaalin myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

Sosiaaliturvan tulevaisuus on perustilissä

(Mielipidekirjoitus julkaistu Kalevassa 29.12.2013)

 

Suomalainen Libera-säätiö teki poikkeuksellisen hienon avauksen sosiaaliturvan tulevaisuudesta. Niinsanotun perustilin kantavana ideana on tulonsiirron käsitteen uudelleenmäärittely. Tällä hetkellä tulonsiirto on helppo ymmärtää prosessina, jossa rahaa siirretään ihmisiltä toisille, käyden harkinnanvaraisena eri byrokraattisissa elimissä ennen rahan mahdollista saamista omalle tililleen. Uudessa ajattelussa tulonsiirron katsotaan menevän itseltä itselleen, eri elämänvaiheiden välillä. Samalla harkinnanvaraisuus siirretään byrokraatilta parhaalle mahdolliselle asiantuntijalle, eli ihmiselle itselleen. Esimerkiksi nykyiset opintotuki ja työttömyyskorvaus ajateltaisiin selkeämmin tiettyyn elämänvaiheeseen kuuluvina asioina, jotka jälkeenpäin maksaa itse itselleen takaisin työtuloista. Ei itseltä pankille tai valtion kautta kierrättäen, vaan itseltä itselleen.

 

Nykyinen sosiaaliturva on kankea ja byrokraattinen järjestelmä, jossa joutuu odottamaan päätöksiä. Samalla joutuu olemaan toisten harkinnanvaran armoilla, kun tarve voi olla mitä todellisin. Perustilin ideassa harkinnanvaran siirto ihmiselle itselleen onnistuu, ilman riskiä joutua nykyisen järjestelmän monimutkaisuuden uhriksi.

 

Samalla yleinen käsitys sosiaaliturvasta muuttuu huomattavasti terveempään suuntaan. Raha ei olisi enää jotain, joka tulee taikaseinästä ja jota täytyy osata hakea tietyillä lomakkeilla ja pilkuntarkoilla säännöillä, vaan jotain jonka käyttöä ja hankintaa on ajateltava pidemmällä tähtäimellä. Ajattelutavan muutos johtaisi parempaan elämänhallintaan. Perustili huomioi myös vakavasti sairaiden, työkyvyttömien ja muiden heikommassa asemassa elävien tilanteen, joissa toimeentulo turvattaisiin kuten tähänkin asti. Se ei saa muuttua, eikä kukaan ole sitä muuttamassakaan.

 

Tietenkään pelkkä sosiaaliturvajärjestelmän uudistus ei ratkaise kaikkia nykyisen yhteiskunnan ongelmia. Esimerkiksi työmarkkinajärjestelmän on elettävä ajassaan, ja muututtava nykyistä joustavammaksi. Meidän on myös ymmärrettävä, että ylivelkaiset valtiot ja kunnat eivät voi olla viimeinen linnakkeemme. Niiden epäonnistuminen ilman rohkeaa uudistamista tulisi koitumaan kaikkien tappioksi.

 

Kaikki esitykset, joissa tähdätään entistä suurempaan henkilökohtaiseen vapauteen päättää omista asioistaan, on otettava vakavasti. Paisuneiden ja kankeiden sääntö- ja sääntelykoneistojen käyttöä on kokeiltu, ja seuraukset nähty. Sääntely tulee aina jäljessä maailman todelliseen kehitykseen verrattuna, josta hyvänä esimerkkinä ovat nykyisen sosiaaliturvan kannustinloukut.

 

Henkilökohtainen vastuu ei saa tarkoittaa henkilökohtaista vastuuttomuutta, vaikka nykyinen malli, jossa ”joku muu” hoitaa asioita puolestamme, on saattanut ihmisiä siihen ohjata. Ymmärrys henkilökohtaisesta vastuusta, teoista ja seurauksista on askel kohti välittävämpää yhteiskuntaa.

 

Tuomas Aarni

Piirihallituksen jäsen

Oulun Läänin Kokoomusnuoret

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Kun sosiaalijärjestelmää tutkitaan ja ideoidaan, mikä on erittäin raikastavaa, niin minusta on samalla tärkeää analysoida entistä tarkemmin muutamaa työelämän ilmiötä, ainakin:

1) pitkäaikaistyöttömyyden syyt ja syiden poisto/lievennyskeinot
2) työkyvyttömyyden syyt ja syiden poisto/lievennyskeinot
3) työllistävien yritysten konkurssien ja saneerausten syyt ja samalla konkurssien ja rankkojen saneerausten ehkäisyn mahdollisuudet

Toisin sanoen, toisella kädellä miettiä, voidaanko suomalaista työelämää parantaa missä määrin, vai ei.

http://raportit.kela.fi/ibi_apps/WFServlet?IBIF_ex...

Tuolta selviää että 56% työkyvyttömyyseläkkeistä vuonna 2012 johtui mielenterveys- ja käyttytymishäiriöistä. 88 tuhatta 156 tuhannesta.

Tämä kertoo minusta ainakin jossain määrin sekä yhteiskunnan, työelämän että yksilöiden henkisen hyvinvoinnin peruskriisistä, vaikka tuosta tilastosta ei vielä tiedä häiriöiden ja ongelmien tarkemmista syitä.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Takavuosina työuupumusta ei hyväksytty sairasloman syyksi, joten näitä sairaslomia myönnettiin masennukseen ja mielenterveysongelmiin liittyvillä diagnooseilla. En tiedä, onko tätä tulkintaa sittemmin muutettu.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

(Muutin tätä kommenttia, katsoin lisätietoa.)

Työuupumukselle on lisäkoodi Z73.0. Nämä Z-sarjan luokitukset kuuluvat kyllä osana ICD-10 sairausluokitukseen, mutta ovat lisäkoodeja, eivätkä sairausluokituksia itsessään. Z-sarjan otsikko on "Tekijöitä jotka vaikuttavat terveydentilaan ja yhteydenottoihin terveyspalvelujen tuottajiin".

http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/15c30d65-2b96-41...

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Onhan tätä jo osattu odottaakin - Tili, joka heikoimmin pärjäävillä on hyvin nopeasti miinuksen puolella. Raha alkaakin maailmasta selvästi loppua, joten on hyvä, että voidaan sitten pulailla miinusmerkkisellä rahalla enemmän. Kansa innolla odottaa.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Painettuun lehteen laitettava mielipidekirjoitus on merkkimäärältään ja formaatiltaan rajoitetumpi, kuin vastaava blogikirjoitus olisi. Alkuperäisiin materiaaleihin aiheesta voi tutustua osoitteessa http://www.libera.fi/en/perustili/perustili-koottu... .

Toivottavasti huomioit myös nykyiseen järjestelmään verrattuna, kuinka paljon byrokratiaa, byrokratian kustannuksia ja siihen liittyvää henkistä kyykyttämistä voitaisiin poistaa.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Antamasi plussat kaiketi toimisivat kohtuullisen hyvin myös järkevässä perustulossa. Haluaisin sinun avaavan yksinkertaisesti, mitkä ovat vaikutukset, kun tili menee miinuksen puolelle? Lähteekö palkasta isompi osa silloin tuonne tilille sitä korvaamaan? Olen ymmärtänyt, että tietyssä iässä tämä miinus kyllä annetaan anteeksi, mutta mikä silloin tukee eläköityneen henkilön terveyskuluja ja elämistä? Lähteekö se uudelleen miinuksen puolelle vai onko tämän jälkeen oman onnensa nojassa? En ole ehtinyt vielä tutustua alkuperäiseen ehdotukseenne, tähän tulee korjaus jonkin ajan kuluttua, mutta oletan sinun voivan valaisevan minua mietityttäviä asioita jo nyt.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni Vastaus kommenttiin #6

Linkki http://libera.fi/libera-uusi/wp-content/uploads/20... vastaa kysymyksiisi paremmin ja perustellummin, kuin satunnainen blogisti. Koska käytit sanamuotoa "ehdotukseenne", tarkennan etten itse ole, enkä ole ollut missään tekemisissä perustilin idean tai Liberan esityksen kanssa.

Tiivistetysti ulkomuistista:

- Esitetyssä mallissa tilin saisi käyttöönsä 18 vuoden iässä, alkusaldolla 20 000 euroa. Tililtä voisi nostaa enintään 400 euroa kuukaudessa, jos tilillä on alkusaldo tai vähemmän.

- Tili voi mennä miinukselle, jolloin tili toimisi enemmän perustulon tavoin. Jos tili on miinuksella 65 ikävuoden kohdalla, velat saa anteeksi. Jos plussalla, rahat saa itselleen, jolloin tili kannustaa myös omaan eläkesäästämiseen. Tilille maksettaisiin 10% vuosituloista riippumatta tilin saldosta, tulonsiirtona itseltä itselleen.

- Tili korvaisi joitakin tukia, kuten työttömyyskorvauksen ja opintotuen. Ei kuitenkaan esimerkiksi asumislisää tai toimeentulotukea, jolloin varsinkin jälkimmäinen olisi selkeämmin alkuperäisen tarkoituksensa toteuttava, eli kaikkein viimeinen käytettävä sosiaaliturvan muoto.

Kuten kirjoitin, pelkkä sosiaaliturvan uudistus ei yksin riitä, vaan esimerkiksi työmarkkinoiden olisi muututtava nykyistä joustavammiksi. Kannustinloukuista on päästävä eroon.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #8

Työttömyyskorvauksiin liittyvä byrokratia on vain yksi pieni osa koko byrokratiarattaistosta. Erittäin vähän byrokratiaa tällainen järjestelmä poistaisi, aivan käsittämättömän huono idea kaiken kaikkiaan.

Velkaantuminen ei koskaan saisi tapahtua pelkästään sillä, että ihminen haluaa pysyä hengissä ilman töitä (työttömyys/ sairaus). Tämä ehdotus on täydellisen mielipuolinen nykytilanteessa, kun näemme muutoinkin, kuinka opiskelukaan ei takaa nykypäivänä työpaikkaa. Yhä enemmän työpaikkoja lähtee jo yksinkertaisesti kehityksen ansiosta - Teknologia kehittyy ja niin tuleekin. Tämänkaltainen ratkaisu on yksinkertaisesti pelkkää heikkoa tekohengitystä nykyiselle rahajärjestelmälle eikä se ole kauaskantoinen.

Sanot edelleen, että tili voi mennä miinukselle ja velat annetaan 65-vuotiaana anteeksi. Pitäisikö sitten tilinsä miinukselle vetänyt eläkeläinen laittaa suoraan eutanasiajonoon, sillä milläpä tämä henkilö sitten itsensä pitää hengissä? Lastensa avulla, jotka sitten velkaantuvat pitääkseen vanhempansa elintason edes siedettävänä?

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni Vastaus kommenttiin #10

Työttömyyskorvauksiin liittyvä byrokratia on juuri sitä, joka voi kostautua nimenomaan työttömille ja heikommassa asemassa oleville. Juuri he kärsivät eniten tiukan sääntelyn ja jonkun muun tekemän harkinnan yhdistelmästä. Jos esimerkiksi hakemus hylätään vaikka vahingossa väärin perustein, ja valituskierteeseen menee aikaa - se jos mikä on kyykyttämistä, jota perustilissä ei olisi.

Jos miinusmerkkisen tilin voi saada anteeksi, kenelle velkaantuu?

Esitys ei ylipäätään ota kantaa eläkkeisiin, negatiivisen saldon anteeksiantamista tai positiivisen tilin saldon itselleen saamista 65-vuotiaana. Tulkitsen tästä, että eläkkeet kuuluvat näihin perustilin ulkopuolisiin asioihin, jotka olisivat olemassa kuten nykyäänkin.

Menee ehkä aiheen ulkopuolelle, kysyn silti. Mainitset "tekohengityksen rahajärjestelmälle". Vähän aiemmin puhuit "järkevästä perustulosta". En tiedä mitä jälkimmäisellä käsitteellä tarkalleen ajat takaa, mutta etkö huomaa ristiriitaa jos samanaikaisesti kritisoit rahajärjestelmää ja haluat lisätä tulonsiirtoja?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

"Työttömyyskorvauksiin liittyvä byrokratia on juuri sitä, joka voi kostautua nimenomaan työttömille"

Kuinka ollakaan!

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni Vastaus kommenttiin #12

Ensi vuonna työtön saa tienata 300 euroa/kk ilman tukeen vaikuttamista. Hyvä alku, mutta silti kaukana vaikkapa opiskelijoiden 660 euroa/kk tulorajasta.

Näitä noppaa heittämällä tehtyjä sääntöjä olisi huomattavasti vähemmän, ja tili käsittelisi koko elämänkaarta selkeämmin kuin nykyistä jokotai-jaottelua.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #11

Olet erittäin oikeassa siinä, että yhtälailla perustulo aiheuttaa ongelmia rahajärjestelmään. Tällainen miinusmerkkisellä rahalla puljaaminen vain aiheuttaisi sen, että ongelmien ratkaisu lykkääntyisi. Olen kaikkien niiden toimien kannalla, jotka nopeuttavat ongelmien valtavaa esiintuloa, jotta viimein ne sisäsyntyiset ongelmat todella ratkaistaisiin. Ihmisten velkaannuttaminen ilman omaa syytään (työttömyys yhä harvemmin on omaa syytä) on käsittämätöntä ja sietämätöntä.

Tiedän varsin hyvin ongelmat työttömyyskorvauksien kanssa. Olen monesti saanut tapella niistä ja pätemättömät virkailijat ovat kerta toisensa jälkeen neuvoneet toimimaan väärin, joka on kostautunut vain ja ainoastaan minulle. Perustulo ratkaisisi myös tätä ongelmaa. Eikö sinun mielestäsi ole järjetöntä velkaannuttaa ihmistä vain sen tähden, että työmarkkinat ovat heikossa hapessa? Tehtiinpä minkälaisia muutoksia työmarkkinoihin tahansa, ei koskaan tule olemaan tilannetta, jossa joka ikinen työtön on työtön vain omaa syytään. Erittäin moraaliton esitys tämä perustili on.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Kun onhan tämä nyt järkyttävä ehdotus monella tapaa. Kuten tuossa teidän ehdotuksenne alkuperäismateriaalissakin lukee: "Järjestelmällä olisi Soininvaaran mielestä monia hyviä puolia. Työttömyyslaina olisi riittävän suuri, joten se ei ajaisi ketään leipäjonoihin. Työttömän kannattaisi aina ottaa työtä huonostikin palkattua työtä vastaan: vaikka käteen ei jäisi rahaa yhtään enemmän, velkaantuminen lakkaisi. "

Eli velkavankeudella työtön töihin. Johan pomppas. Ei enää auta olla viisas oman talouden hoitamisessa nipin napin vähillä työttömyysrahoilla, sillä velkaantua voi silti. Eikö täällä jo tarpeeksi ole velkaongelmaisia ympäriinsä? Etteköhän jo saaneet hyvät naurunne tämän asian kanssa, voitaisiinko jo lähteä etsimään aitoja ratkaisuja jotka ei nojaa köyhemmän orjuuttamiseen..

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni Vastaus kommenttiin #7

Ks. vastaus edelliseen kommenttiisi.

Toimituksen poiminnat