Tuomas Aarni FM (ICT). Globaalin myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

Yhden loppu on toisen alku

Surullinen päivä Oululle. Normaali päivä maailmalle. Toivottavasti myös ensimmäinen ja viimeinen päivä eräissä ajattelutavoissa.

 

Nyt olisi korkea aika tajuta, että suuruuden ekonomian aika on pysyvästi ohi. Jos ja kun maailma muuttuu ympäriltä, mitä enemmän munia samassa korissa, sitä suurempi voimakkuus iskulla.

 

Tällä(kään) kertaa maailma ei varsinaisesti muuttunut. Maailman muuttivat kaikki yhdessä. Ihmiset ostavat puhelimia, eivät näkymättömät kädet tai muutkaan henkiolennot. Teknologia vain sattuu olemaan laji, joka skaalautuu hyvin nopeasti ja tehokkaasti molempiin suuntiin. Se mikä voi nostaa kokonaista kansakuntaa lamasta, voi epäonnistuessaan jopa kääntää ylämäen alamäeksi. Jos on ensin kasvanut niin suureksi ja sellaiseen erityisasemaan, että sen pienetkin liikkeet -suunnasta riippumatta- olisivat tuntuvia.

 

Voi olla helppoa jossitella, miten olisi tapahtunut, jos ensimmäiset kosketusnäyttö ja tablet oltaisiin vedetty markkinoille asti. Olisivatko ne siltikään riittäneet pitkälle? Suuri yleisö luopui Nokioistaan käytännössä samantien, kun oli kilpailukykyinen vaihtoehto. Jotain rapakon takana tajuttiin paremmin, jotain mitä täällä ei ole vieläkään sisäistetty: yksinkertainen voittaa monimutkaisen. Ruohonjuuritaso voittaa keskitetysti alusta loppuun suunnitellun. Ihmiset haluavat tehdä itse valintoja, eivätkä vain valita valmiiksi lopulliseksi tehtyjen, kiinteiden möhkäleiden väliltä. Ihan näin vinkkinä, suunnitellaanpa sitten puhelimia, valtiomallia, buffetpöytää tai mitä tahansa.

 

Toivottavasti kukaan ei ikinä enää toivo uutta Nokiaa. Se kun tarkoittaa oikeasti vanhaa Nokiaa, kaikkia munia samassa korissa. Sensijaan osoitetaan luottamusta ja yksinkertaistetaan maailmaa siellä, missä on tulevaisuus - pienissä, keskisuurissa, kasvua hakevissa, kunnianhimoisissa yrityksissä. Aina niistä joku kasvaa ja menestyy, kunnes on jonkun toisen vuoro nousta ohi. Eräänlainen circle of life, yhden loppu on toisen alku. Ennemin tai myöhemmin, toivottavasti sekä että.

 

PS. Ja teille, jotka vaaditte poliitikkoja pelastamaan työttömät ja luomaan uusia työpaikkoja, älkää tekään menkö siihen ansaan, että haluaisitte historian toistavan itseään. 

http://fi.wikipedia.org/wiki/Valco

 

Henkilökohtainen Nokia-taustani on vanha kesätyö Salon tehtaan kokoonpanolinjalla, Linux-pohjaisen kämmenmikron käytettävyystestausta opiskeluaikoina sekä puhelinten käyttäjä noin NMT:stä työ-Lumiaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Fiksusti kirjoitettu. Harmittavasti tämä viesti ei tunnu uppoavan kansan syviin riveihin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Nyt olisi korkea aika tajuta, että suuruuden ekonomian aika on pysyvästi ohi."

Pitäisikö tämä sanoa isoille yhdysvaltalaisille firmoille?

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Kohdennan sen ennemmin "uuden Nokian" harhassa eläville.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pitäisikö sanoa hyvästit kapitalismille?

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Tässä maassa ei olla vapaata markkinataloutta nähtykään

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olet sitten väärässä puolueessa. Lähinnä Keskustalla on aatevalikoimassa hajauttaminen, monipuolisuus ja ohjauksen pitäminen kunkin asian skaalautuvuuden kannalta oikealla tasolla.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Josta on hyvin lyhyt matka keinotekoiseen aluepolitiikkaan, joka sekin tehdään väärin. Vastikään Pohjois-Pohjanmaalla, keskustan johdolla mm. päätettiin, että paikallinen sairaanhoitopiiri sosialisoi sairaankuljetuksen julkisrahoitteisille pelastuslaitoksille, kun tähän asti toiminta oli kilpailutettua.

Eräänlaista maakunnan edunvalvontaa tämäkin, vaikkakin pienyrittäjien ja elinkeinojen kustannuksella.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tasapaino, tasapaino ja tasapaino. En ollenkaan kiellä, etteikö Keskustankin sisällä ja aloitteesta tehtäisi typeriä päätöksiä. Ajattelun lähtökohta kuitenkin on toisenlainen kuin Kokoomuksella, kunhan vain päästäisiin irti tuosta vallan korostamisesta ja haalimisesta.
Vihreän teknologian ymmärtäjänä sopisit oikein hyvin vääntämään nimenomaan Keskustaan oikeaan suuntaan. (Pelialaan en itse jaksa uskoa kuin pienenä lisänä. Siitä nyt vain ei tule mitään, että kaikki kehittäisivät korkean tuottavuuden pelejä. Jostain ne maksajatkin täytyy löytää.) Kokoomus voi puhua mitä lystää sosiaalisesta markkinataloudesta mutta siltä tieltä ei löydy ratkaisua muuten kuin, että hyväksytään, että vahvat pärjäävät ja heikommille annetaan almuja.
No, toisaalta ihan hyvä, että Kokoomuksessakin on järkeviä ihmisiä. Katsotaan, kelpaatko Isotalon pojan rinnalle järkikokoomuslaiseksi.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni Vastaus kommenttiin #14

Profiilistasi ei käy ilmi, missä asut tai mistä olet kotoisin. Käyhän joskus kulttuurimatkalla Pohjois-Pohjanmaalla, Keskustan suurimmassa piirissä, jossa Kokoomus on vasta kolmanneksi suurin puolue. Sanotaanko että välillä aika mielenkiintoista meininkiä, varsinkin vähemmistöön kuuluvalle :)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #19

No, olen kotoisin Kalajoelta, joten tiedän kyllä erinomaisesti, millaista on meno pahimmillaan paikkakunnalla, jossa on Keskustalla ylivoimainen enemmistö. Toisaalta, olen elänyt suurimman osan elämästäni pääkaupunkiseudulla, lähinnä Vantalla, joten tiedän kyllä erinomaisen hyvin myös, mitä kokoomuslaisuus ja sosialidemokratia on parhaimmillaan vai pitäisikö sanoa rehellisesti, pahimmillaan.

Ensimmäinen oletukseni on, että valta turmelee täsmälleen kaikki. Siitä huolimatta keskustalainen ajatus on paras. Ja kerrankin on puheenjohtaja, joka myös on sisäistänyt sen. Liityin Keskustaan siinä vaiheessa, kun näytti siltä, että Sipilästä voi tulla puheenjohtaja.

JK. Lisättäköön tuohon, että neljännen suuren osalta en luota Soiniin pätkääkään. Hän on niin epäuskottava kuin yleensä kukaan voi olla. Ja kakkosmmies Halla-aho pilaa kokonaisuuden lopullisesti. Tohtorius ei takaa viisautta.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Siinä missä Suomen kokoomus kauhistelee valtion omistamista, Ruotsin kokoomus panostaa valtion liiketoimintaan. Esimerkiksi:
http://yle.fi/uutiset/ruotsilta_kymmenia_miljardej...

Suomen valtionyhtiöistä on jäljellä vielä seuraavat:
(listasta puuttuu mm. Häkämiehen (kok) pilkkahinnalla Norjaa myymä lannoiteteollisuus ja mittaamattoman arvokas kaivos sekä kokoomuksen Olli-Pekka Heinosen ranskalaisille myymä Digita.)

Alko Oy (100 %)
Altia Oyj (100 %)
Arctia Shipping Oy (100 %)
Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal Oyj (100 %)
Boreal Kasvinjalostus Oy (65 %)
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus (100 %)
Destia Oy (100 %)
Edita Oyj (100 %)
Finavia Oyj (100 %)
Fingrid Oyj (53,1 %)
Finnair Oyj (55,8 %)
Finnpilot Pilotage Oy (100 %)
Finnvera Oyj (100 %)
Fortum Oyj (50,8 %)
Governia Oy (100 %)
Hansel Oy (100 %)
HAUS kehittämiskeskus Oy (100 %)
Itella Oy (100 %)
Kemijoki Oy (50,1 %)
Leijona Catering Oy (100 %)
Meritaito Oy (100 %)
Motiva Oy (100 %)
Neste Oil Oyj (50,1 %)
Patria Oyj (73,2 %)
Raskone Oy (85 %)
Solidium Oy (100 %)
Suomen Erillisverkot Oy (100 %)
Suomen Lauttaliikenne Oy (100 %)
Suomen Rahapaja Oy (100 %)
Suomen Teollisuussijoitus (100 %)
Suomen Viljava Oy (100 %)
Teollisen yhteistyön rahasto (90,4 %)
Tietokarhu Oy (80 %)
VR-Yhtymä Oy (100 %)
Vapo Oy (50,1 %)
Veikkaus Oy (100 %)
Yleisradio Oy (100 %)

Näistä on luovuttu kokonaan tai osaksi:
http://valtionomistus.fi/suomi/omistajapolitiikka-...

Ruotsin valtio on toiminut toisin ja siellä menee ihan hyvin. Valtionyhtiöiden lista on merkittävä ja pitkä:
http://www.riksrevisionen.se/sv/vardeforrad/myndig...

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Osut siinä maaliin, että Suomessa valtio-omistus ei juurikaan ole tuottanut lisäarvoa, ja voi pahimmillaan olla jopa haitaksi. Ehkä Ruotsin julkisella sektorilla on parempaa, tai ainakin enemmän luottamusta herättävää liiketoimintaosaamista?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Kokoomus on myynyt parhaat ja tuottavimmat. Otetaanpa esimerkiksi tuo digita. Siinä myytiin monopoliasema Suomen jakeluverkkoon. Ranskalaiset jauhoivat 40 prosentin liikevoittoa. Norjalle lahjoitettu Growhow ja Soklin kaivos on sekin arvossaan omaa luokkaansa. Lannoitteiden hinnat Suomessa nousivat roisisti kaupan jälkeen ja valtion maataloustuet menivät "norjaan".

Harri Mulari

Helposti parhaita kirjoituksia Puheenvuoron historiassa. Kansakuntamme aina sitä Kalevalan Sampoa haikailemassa.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni
Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Ei tässä oikein kukaan tunnu ymmärtävän, että teknologiaosaamisen huippuna oleminen ei ole työnantajan nimestä kiinni.

Suomessa on oikeasti innovaatio-osaamista enemmän kuin muualla.

Ihmiset Nokian sisältönä ovat Suomalaisia, jotka osaavat pärjätä olosuhteissa kun olosuhteissa, ovat innovatiivisia ja joiden ideointi ja ennakkoluulottomuus vielä näkyvät, enemmän kuin aiemmin.

Uusi energia on täynnä haasteita, joiden palkintona on maailman pelastuminen. Eikös me hoideta tuokin muiden jutskujen ohella.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Juuri näin. Pelkästään Oulussa on useita pieniä, potentiaalisia taloja. Joskus vain ihmettelee, mikä henkinen käsijarru tulee joskus vastaan - suomalaiset ovat insinöörikansaa, hyvässä ja pahassa. Ainakin toistaiseksi. Peliala näyttäköön tietä yhdessä asiassa, myös Suomesta voi tehdä maailman johtavia kuluttajatuotteita kovimmin kilpaillulla alalla. Esikuvia ei voi olla koskaan liikaa, tosin niihinkään ei kannata klikkiytyä.

Henkkoht vihreän teknologian parissa työskentelevänä todellakin toivon, että maailmaa voi pelastaa Suomesta käsin, vapaan markkinatalouden keinoilla. Tee työtä jolla on tarkoitus :)

S Ander

Nythän on ehdotettu että valtion it hankkeita lähdettäisiin parantamaan microsoftilta poispotkittujen työntekijöiden avulla, mutta varmaan kokoomuslaiset haluavat että 9 euron päiväkorvauksella töihin tai muuten ei saa työmarkkinatukea kuten muillekin irtisanottaville käy? Siis orjatyöv... anteeksi siis osallistuva sosiaaliturva koskettaa myös entisen nokian insinöörejäkin?

Tosiaan itse vastustan orjatyövoimaa joten jos valtion it hankkeisiin entisiä nokialaisia töihin niin sitten maksetaan ihan oikeata PALKKAA ja oikea työsopimus jotta eläkettäkin karttuu yms. Väärin se olisi muillekin joita työvoimatoimistossa pakotetaan ilman palkkaa, työsopimusta ja kertyvää eläkettä töihin, pitäisi saada tes mukaista palkkaa ja työsopimuksen.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Ainoa, joka on puhunut valtion IT-hankkeista uusimpien irtisanomisten yhteydessä, on Juha Sipilä. Hän tietänee paremmin mitä tavoittelee?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Keskittyminen on vallitsevalle talousjärjestelmälle ominainen tendenssi.
Ilman kilpailulainsäädänyöä olisi lähinnä vian globaaleja monopooleja.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Päinvastoin kuin väität, monopoliksi jäävät vain ne, jotka ovat julkisen vallan erityissuojeluksessa, tai muuten samassa sängyssä valtion kanssa. Muuten puhutaan markkinajohtajista, joilla on tapana vaihtua ainakin jollain aikavälillä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kommenttiini on tullut lyöntivirhe joten et ilmeisesti ole käsittänyt.
Po. ilman kilpailulainsäädäntöä. Se estää monopolien muodostumista muilta omistajilta kuin valtiolta.
Pääoman kasaantuminen on kuitenkin kapitalistisen markkinatalouden tendenssi.
Oletko ikinä pelannut lautapeliä nimeltään Monopoli? Niin siinä ns. vapaassa markkinataloudessa kävisi ellei valtio tulisi väliin säätelemään kilpailua.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Miksi kysyt? Molemmat Nokian nousu ja kaatuminen tapahtuivat aivan normaalin markkinaehtoisen kilpailun kautta. Teknologia vain sattuu olemaan sellainen ala, jossa muutokset ovat nopeita ja voimakkaita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niinpä, kannattaako ylläpitää tällaista sattumanvaraista hazarditaloutta?

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni Vastaus kommenttiin #24

Kuka on parempi päättämään, jos ei asiakkaat?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #26

Tuotetaan mitä ikinä keksitään ja kuluttajat valitsevat mitä uskovat haluavansa ja loput viedään kaatopaikalle. Kammottavaa resurssien tuhlausta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jos olisit perehtynyt myös säätöön, tietäisit, että järjestelmää, jossa tapahtuu nopeita ja voimakkaita muutoksia, kutsutaan yleensä epästabiiliksi. Mikä ei ole ollenkaan toivottu ominaisuus muulloin kuin, jos halutaan nopeaa ja hallittua transienttia tilasta toiseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämä on nimenomaan Kokoomus joka puolueena suosii epätervettä kilpailua markkinavoimien kustannuksella. Ylikansalliset yhtiöt voivat kiertää verotuksen Suomessa ja siten heikentää kotimaisten yritysten kilpailukykyä ja nyt esim pieniä terveystaloja ostaa nämä suuret yritykset pois kilpailemasta ja Kela maksaa.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

"epätervettä kilpailua markkinoiden kustannuksella", mitä oikein tarkoitat? Epätervettä olisi pitää kannattamaton pystyssä hinnalla millä hyvänsä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Epäterve kilpailu on sitä että toisille annetaan mahdollisuus kiertää verotusta ja toisilta tämä evätään. Tämä on aivan selvä epäkohta joka suosii ylikansallisia toimijoita kotimaisten pienyritysten kustannuksella. Korostan vielä ettei kyse ole kannattamattomasta yritystoiminnasta vaan veronkiertäjien suosimisesta jota ei voi ymmärtää väärin kuin kokoomukselainen.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni Vastaus kommenttiin #30

Seuraavaksi varmaan sekin on Kokoomuksen vika, että Suomen rajojen ulkopuolella on elämää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #31

Ihmepelleilyä kokoomukselaiselta, vastuuttomuus harjoitetusta politiikasta Kokoomuksen tavaramerkki.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Epätervettä on arvioida kaikki kannattavuus pelkästään rahalaskelmin.

Toimituksen poiminnat