Tuomas Aarni FM (ICT). Globaalin myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

Vastikkeeton Alkoa kehuva mielipidekirjoitus

  • Myös Muumipappa arvostaa nautintoja ja hyviä makuja
    Myös Muumipappa arvostaa nautintoja ja hyviä makuja

Alko on mitä erinomaisin liike. Myymälöissä saa henkilökohtaista palvelua, millaista viiniä, viskiä tai olutta kannattaa ostaa eri tilanteisiin. Niinkin pitkälle vietynä, että mitkä viinit sopivat parhaimmin eri juustojen kanssa. Yhtiö mainostaa erinomaista laatuaan, joka on parhaimmillaan niin erinomaista, että samat tuotteet viereisessä ruokakaupassa voivat olla selkeästi halvempia. Ruokakauppiaat kun ovat Alkoon verrattuna huomaasti vastuuttomampia, koska Alko voi tarjota jotain, mitä ruokakaupat eivät. Maksamalla kovempaa katetta voi saada hyvän omatunnon, koska on ikään kuin lahjoittanut siihen hyväntekeväisyyteen, jota yhtiö lupaa internetsivullaan ja myymälässä jaettavissa esitteissä. Vastuullinen eli korkeamman katteen, ajallisesti ja fyysisesti rajoitettu myynti myös ehkäisee liikakäyttöä ja halua ostaa kerralla liikaa. Yhtiö toteuttaa myös pienemmän tason vastuullisuutta, koska on vihdoinkin suostunut toimimaan muidenkin kuin kahden suurimman päivittäistavaraketjun kanssa.

 

(Aluehallinto)viranomainen saattoi teknisesti oikein ja normien mukaisesti, kun vaati sanan kieltämistä tapahtuman nimestä ja muutamasta yksityisestä blogista, joissa viitataan tapahtumaan. Jos tämä päätös aiotaan saattaa loppuun, joku virkaintoinen on avannut eräänlaisen Pandoran lippaan. Käytännössä viranomainen vaatii, että yksityisen henkilön yksittäinen kirjoitus voi pahimmillaan johtaa viitatun toiminnan tai tapahtuman kieltämiseen, vaikka näiden kahdella ei olisi mitään todellista kytköstä toisiinsa*. Ei ole maksettu mainostamisesta, ei annettu minkäänlaista tuotenäytettä tai muutenkaan yrittänyt tavoitella hyötyä, vaan hyvää hyvyyttään halunnut auttaa ja kehua kolmansia osapuolia. Kaiken vapaaehtoisen rajoittaminen on toki suomalaisen hyvinvointivaltion tunnuspiirre, jonka vahvuus on lähes luonnonlain tyyppistä.

 

Pelottavinta on, että viranomainen teki tämän tulkintansa nykyisen lainsäädännön alla. Se kireämpi joka kieltää hevosia ja tienvarsimainoksia, on voimassa vasta vuodenvaihteen jälkeen.

 

Tämän viikon voisi painaa mustilla kirjaimilla maan historiaan. Vain muutamassa päivässä Suomi valtiona alkaa menettää luottamustaan maailmantaloudessa, sekä yksityishenkilöiden sananvapauteen on puututtu hyvin vakavalla tavalla. Tästä maan umpisolmusta ovat monet kirjoittaneet jo useita vuosia, mutta järjestelmämme on kuin rakennettu johtamaan juuri tällaiseen tilanteeseen. Edellinen eduskuntavaalitulos ei antanut edellytyksiä synnyttää maahan toimintakykyistä hallitusta. Työmarkkinajärjestöillä on käytännössä veto-oikeus jopa lainsäädäntötason asioihin. Mustavalkoisesti ajatteleva virkamieskunta luulee pystyvänsä kieltämään kokonaisia sanoja suomen kielestä, saati vaikuttamaan mitä kansalaiset voivat kirjoittaa tietoverkossa keskenään. Tämä umpisolmu on pystyttävä avaamaan, ja samalla on pystyttävä tietämään, miksi emme ole tähänkään asti siihen pystyneet.

 

Siihen asti tarjolla on vain teknisesti hyvää ja normit täyttävää. Vähän kuin suomalainen keskiolut. 

 

*Lue tässä vaiheessa ensimmäinen kappale uudestaan. En oikeasti arvosta monopolia, laillistettua ryöstöä ja muita lakiin kirjoitettuja syrjintää ja etuoikeuksia yhtään enempää, kuin ennenkään sekä muut vastuuvapautuslausekkeet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomi on muuttunut nopeasti ja huonompaan suuntaan. Olen jo pitkään miettinyt muuttavani täältä pois.

Suomen suunta on virkamiesdiktatuuri.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pitäisiköhän viranomaisten kehujesi ja viskin mainitsemisen vuoksi nyt sitten lakkauttaa ALKO:n myymälät tai ainakin asettaa niille uhkavaatimus? Loogisesti ajatellen kyllä.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Odotan mielenkiinnolla viranomaisten tulkintaa, kaikkien on oltava tasa-arvoisia lain ja sen tulkinnan edessä :)

Pekka Iiskonmaki

ALKOt voivat jatkaa, mutta kauppa pitää vapauttaa kaikille. Mikään monopoli ei voi olla demokratiaa.

Pekka Iiskonmaki

''Vain muutamassa päivässä Suomi valtiona alkaa menettää luottamustaan maailmantaloudessa, sekä yksityishenkilöiden sananvapauteen on puututtu hyvin vakavalla tavalla.''

Kyllä tämä on jo vuosikymmeniä maan tapa. Suomi on suistumassa talouslamaan virkamiesdiktatuurin viitoittamalla tiellä.

Suomessa virkamiehet tulkitsevat EU:n lakeja ihan oman mielensä mukaan.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Kehitys on toki ollut olemassa jo kauan, mutta viittaan siihen, että valtiolta ja kansalta on konkreettisesti menossa "kuppi nurin".

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Kun minä olen työskennennyt useammasssakin Euroopan maassa, niin on tullut etsityksi pullo punaviiniä useammastakin kaupasta. Yhteen aikaan suosikkipunaviinini oli autralialainen Koonunga Hill.

Useimmista Euroopan maista kyseistä viiniä ei löytynyt etsimälläkään. Ja kun löytyi, oli hinta samaa luokkaa kuin Alkossa tai korkeampi.

Oman kokemukseni mukaan ulkomailla myymälöissä valikoima on suppeampi, mutta laatuluokittelemattomien viinien hinnat halvempia. Kuitenkaan et ostaessasi tiedä, mitä marjamehua pullo sisältää.

En kaipaa suppeaa valikoimaa (Pirkka/Rainbow puna- ja valkoviini) vaan Alkon riittävää valikoimaa laatutarkastettuja tuotteita. Maaseutukaupugissa asuvana minulla ei ole varaa lähteä Stockmannin herkkuosastolle viiniä ostamaan. Vain sellaisissa paikoissa voisi edes teoreettisesti olla samat viinivalikoimat kuin meidän Alkossamme.

Ne, jotka haluavat viinejä kauppoihin, haluavat itse asiassa halpaa alkoholia litkuviinin muodossa kauppoihin. Miksi ette sano suoraan, että teille kelpaisi laimennettu sprii ihan yhtä hyvin, sillä jos prosenttiraja nostetaan viiteentoista, ei voida estää laimennetun spriin myyntiäkään.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Minun kokemukseni ovat hyvin samanlaisia. Vaikka yleensä ottaen vastustan monopoleja, tässä tapauksessa täytyy sanoa, että Alko palvelee hyvin. Taitaa olla niin, että monopoli pystyy hyvään suoritukseen, kun uhkana on monopoliaseman menetys ja tosiasiassa kilpailutilannekin on olemassa Virosta ja muualta tapahtuvan tuonnin kautta.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Verkkokauppojen kautta pääsee kiinni huomattavasti suurempaan valikoimaan ja paremmilla hinnoilla, kuin Alko pystyy tarjoamaan. Eihän kukaan kiellä Alkoa kehittämästä omaa liiketoimintaansa?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Enemmän kuin viinejä kauppoihin, kaipaan muun muassa suomalaispanimoiden oluita kauppoihin. Parhaimmat kun ylittävät tuon 4,7 promillen rajan. Ylipäätään olut- ja siiderivalikoima laajenisi reilusti ja heittämällä laadukkaammaksi, viinien laadun suhteen mahdollisesti saatat olla oikeassakin.

Toimituksen poiminnat