Tuomas Aarni FM (ICT). Globaalin myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

Rohkeus ja rehellisyys ratkaisevat vaalit

Vaalien loppukiriä katsellessa, en voi olla miettimättä viime vuoden puoluekokousta ja puheenjohtajan vaalia. Asetelma oli melko samanlainen: Vapaavuori oli ennakkosuosikki oikeastaan kaikissa kyselyissä ja varjovaaleissa. Tien puheenjohtajaksi piti olla vahva, vaikka toki ei millään tavalla varma.

 

Vapaavuoren ja Risikon kampanjat ja päättävät puheenvuorot olivat hyviä ja vakuuttavia. Molemmat vetosivat jo olemassaoleviin kannattajiin, sekä onnistuivat saamaan myös liikkuvia ääniä taakseen. Vaalin lopputulos oli kuitenkin kaikkea aivan muuta. Stubbin kampanjointi ja puheenvuoro olivat sellaisia, joita tuskin on aiemmin tässä maassa nähty. Stubb soitti satoja puheluita puoluekokousedustajille. Lavalla ei kuultu kirjoitettua puhetta, vaan nähtiin hyvin tarkasti käsikirjoitettu ja elävä show.

 

Saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, että Kansallisen Kokoomuksen puoluekokous lähti mitä epäsuomalaisimman kampanjan taakse. Se voi silti kertoa uudesta ajasta, jossa vanhat konstit ovat auttamatta vanhoja.

 

Samaa tilannetta on aistittavissa nyt, kaikkien puolueiden välillä. Gallupjohtajan suurin terävyys ja herkkyys karisevat, kun vaalit lähestyvät. Ilmassa saattaa olla luottamusta ilmaistun kannatusten pitämiseen myös uurnilla. Jos se toimii, älä riko sitä, kuten insinööreillä on tapana sanoa. Toisaalta on muistettava, että johtoasemaan tuudittautuminen koitui myös Nokian kohtaloksi.

 

Puolueet ovat julkaisseet omia vaaliohjelmiaan pitkin kevättä. Kaikilla on varmasti hyvät aikomukset. Kuitenkin kun valtiovarainministeriö julkaisi virkamiestyönä tehdyn arvion julkisen talouden tilasta, osa puoluejohtajista (mm. valtiovarainministeri) ei suostunut ottamaan edes puolueetonta virkamiestyötä tosissaan. Oikeastaan tässä linkissä Päivi Räsäsen puheenvuoro on kaikkein tehokkainta rautalangasta vääntämistä. Samalla Stubb on asettanut Kokoomuksen linjan virkamiestyön mukaiselle pohjalle.

 

On aiheellista kysyä, että jos kaikki puoluejohtajat eivät ole valmiita hyväksymään ministeriöiden virkamiestyötä, mikä sitten hyväksytään ohjaavaksi linjaksi? Jos johtaminen ei perustu numeroihin, tutkimustietoon ja mitattaviin ominaisuuksiin, vaihtoehdoksi jää lähinnä auktoriteettejä, taikauskoa tai syvästi aatteellisia oppikirjoja. Mikään viimeksi mainituista ei perustu tämän päivän todellisuuteen, eikä erityisen hyväksi ohjenuoraksi maan johtamiseen.

 

Neljän vuoden takaista virhettä, josta muun muassa Vapaavuori varoittaa painokkaasti, ei kaikkialla edes pidetä virheenä. Uskaltakaa vaatia ehdokkailtanne ja puoluejohtajilta ratkaisuja ja rehellisyyttä. Vaikka sinänsä on hyvä piirre ihmisessä olla sopimiskykyinen ja pystyä keskustelemaan asioista avoimesti, ehdokkailta ja puoluejohtajalta saa ja pitää odottaa kaikkein keskeisimpien ajatusten sanomista ääneen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat