Tuomas Aarni FM (ICT). Globaalin myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

Työmarkkinoiden hiljainen kohtalonkysymys

Hallitustunnustelija Juha Sipilän yhteiskuntasopimus on yksi kunnianhimoisimpia projekteja aikoihin. Vaikka varsinaista allekirjoitettua sopimusta ei syntyisikään, se ei välttämättä ole koko asian tarkoitus. Vaalien alla on puhuttu yhteisen tilannekuvan tärkeydestä, ja tämä on tärkeää saada perille myös työmarkkinajärjestöille.

 

Suurimmat työmarkkinajärjestöt SAK ja EK ovat ns. perinteisten alojen edunvalvojia. Tämän vuoksi pöydällä tulee väistämättä pyörimään vanhoja esityksiä, kuten uutisiin nostettu vuosityöajan pidentäminen sadalla työtunnilla.  Toki näilläkin asioilla on omat vaikutuksensa, mutta ne jättävät huomiotta kaikki muut, kuin suoraan palkansaajien asemaa koskevat trendit. Työn luonne on pysyvästi muuttunut, vanhan maailmanajan keinot eivät välttämättä päde nykyajassa.

 

Tämä kahden ajan yhteentörmäys on huomioitu useissa keskusteluissa, muun muassa työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamisessa. On myös puhuttu yrittäjyyden helpottamisesta ja sääntelyn purkamisesta. Kaikki nämä ovat hyviä tavoitteita, tulevaisuutta ajatellen. Ne eivät kuitenkaan ole totta nyt. Yksi näkökulma on jäänyt kokonaan keskustelun ulkopuolelle, eikä ole noussut esille kuten mielestäni ansaitsisi nousevan.

 

Elina Lepomäki kirjoitti 24.11.2014 Verkkouutisten kolumnissa seuraavasti: ”Yrittäjillä on nyt päällä palkka-ale. Siitä ei repostella iltauutisissa, eikä väännetä kolmikannassa. Jos yrittäjä joutuu pistämään lapun luukulle, hänen sosiaaliturvansa on lähtökohtaisesti heikompi kuin palkansaajan. Jos taloudessa palkat, lomat ja työajat ovat kiinteitä, tapahtuvat joustot matalasuhdanteessa siellä missä vielä joustoa on. Suomea devalvoidaan yrittäjien jaksamisen ja kasvavan työttömyyden kautta.”

 

Lukekaa viimeiset kaksi lausetta tarkasti. Yksinkertaiset syy ja seuraus heille, jotka haluavat huomata ne.

 

”Jos taloudessa palkat, lomat ja työajat ovat kiinteitä, tapahtuvat joustot matalasuhdanteessa siellä missä vielä joustoa on. Suomea devalvoidaan yrittäjien jaksamisen ja kasvavan työttömyyden kautta.”

 

Työntekijän palkkaamisen vaihtoehto on ostaa sama työ palveluna henkilöstöpalveluyritykseltä tai toisesta yrityksestä, joka on yhä useammin yhden henkilön toiminimi. Työn teettämisen kustannukset ovat molemmissa vaihtoehdoissa erilaiset. Työntekijän palkkausta säännellään työehtosopimuksessa. Kahden Y-tunnuksen välistä sopimusta säännellään heikommin, jolloin vapaus kasvaa, mutta myös riskit ovat suuremmat esimerkiksi heikomman sosiaaliturvan muodossa.

 

On jo nyt nähtävissä, että työvoimaa tarvitsevat yrittäjät suosivat jälkimmäisiä sopimuksia. Kolmikannassa tehdyt päätökset eivät vaikuta millään tavalla kahden Y-tunnuksen väliseen sopimukseen. Näissä sopimuksissa ei ole myöskään sivukuluja, toisin kuin perinteisessä työsopimuksessa olisi. Tässä sopimustyypissä on myös mahdollista tehdä vähennyksiä arvonlisäverotuksessa. Jos työvoimaa tarvitsevalla on valittavanaan ”tavallinen” työnhakija, tai toiminimeä tarjoava työnhakija, on helppoa arvata kumpi on houkuttelevampi vaihtoehto.

 

En usko kenenkään eduskunnassa, työnantajissa tai ay-liikkeessä tietoisesti tavoittelevan tilannetta, jossa työntekijän palkkaaminen olisi kannattamatonta. Näin on kuitenkin tapahtunut, ja kysymyksen ratkaisu voi olla koko työmarkkinoiden kohtalonkysymys.

 

Viime kädessä tämä summasi erään tutun yrittäjän lause: ”Työntekijöille maksan niin hyvän palkan kuin suinkin pystyn, koska se on heille korvaus tehdystä työstä. Sivukulut ovat jotain aivan muuta.”

 

Yksi viime päivien Facebook-hiteistä osoittaa, että jopa korkeakoulutetut suomalaiset voivat olla täysin tietämättömiä, mistä heidän palkkansa muodostuu. Sinänsä surullista, ja mahdollisesti oire jostakin.

 

Tässä kirjoituksessa minua on avustanut yrittäjä, joka työllistää työntekijöitä sekä alihankkijoita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Kukaan ei ole huolissaan yrittäjien jaksamisesta, koska he eivät kaiketi ole ihmisiä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Huoli yrittäjien jaksamisesta ja varsikin yksinään yrittävien sosiaaliturvasta on ollut keskeisesti esillä mm. sosialidemokraattien ohjelmissa. SAK:ssa on pitkään keskusteltu, miten pienyrittäjät saataisiin järjestäytymään ja siten parantamaan edunvalvontaansa.

"Kahden Y-tunnuksen välistä sopimusta säännellään heikommin, jolloin vapaus kasvaa, mutta myös riskit ovat suuremmat esimerkiksi heikomman sosiaaliturvan muodossa."

Tämä on totta. Niinpä uuden hallituksen yksi keskeinen tehtävä on parantaa yrittäjien sosiaaliturvaa minimissään palkansaajien sosiaaliturvan tasolle. Tähän nippuun kuuluvat vähintäänkin eläkkeet, sairauspäiväraha ja työttömyysturva.

Voi olla, että vaatimukset kansalaispalkasta kumpuavat juuri tästä. Vähiten suojattujen sopimussuhteiden piirissä oleville halutaan yksinkertainen perusturva eli verotonta tuloa yhteiskunnalta. Silloin sitä ei tarvitsisi hakea eri luukuilta kuten vaikkapa työttömyyspäivärahaa ja asumistukea nyt.

Itse en näe kansalaispalkkaa hyvänä ratkaisuna. Sen sijaan pitää karsia kaikkea turhaa byrokratiaa, joka estää tai ainakin hidastaa yrittäjää saamasta yhteiskunnan tukea työttömyyden ja sairauden kohdatessa. Miten muuten on järjestetty yrittäjän työterveyshuolta? Käytännössä ei mitenkään.

Pekka Iiskonmaki

#2
En usko tuohon, koska yhteiskunta on vihamielinen yrittäjiä kohtaan ja heidän määränsä on voimakkaassa laskussa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kun mukaan lasketaan pakkoyrittäjyys, yrittäjien määrä on nousussa. En usko, että yhteiskunta niinkään on vihamielinen yrittäjyyttä kohtaan. Sen sijaan suuryritykset järjestävät pienyrittäjille liian hankalan toimintaympäristön. Tästä syystä pienyrittäjät tarvitsevat nykyistä paremman perusturvan.

Juhani Kahela

Yrittäjä on asiakkaan ja byrokratian armoilla. Aiakkaat vähenevät ja palkat eivät jousta. Palkat saadaan joustamaan, kun laitetaan lappu luukulle. Työttömyyskorvaus on parempi vaihtoehto kuin palkan alennus. Paremman vaihtoehdon ihmisiä on puoli miljoonaa. Jostain syystä he eivät ole tyytyväisiä vaikka ovat saaneet paremman vaihtoehdon. Miksi?

Pekka Iiskonmaki

#4
Pelkästään sanktiot yrittäjiä kohtaan ovat käsittämättömiä ja eivät missään suhteessa ''rikkeisiin.''

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Laittakaa vaan lisää sanktioita duunareille,nämä rakenneuudistukset kun ovat täyttä peetä.Duunari ei voi edes keikkaa heittää ulkopuolisen laskuttajan kautta,etteikö ole joku viranomainen sanktioineen niskassa.

Kaikista ei yrittäjiä tule,se ona iavan varma.Te puhutte duunareiden eduista,ja unohdatte että ne edut ovat lähinnä valtion ja kunnan työntekijöiden oikeuksia.Yksityisen puolen palkat ynm.sopimukset jne.on useimmiten mies miehelle,nainen naiselle,ja siinä se.Keskenään sovittua.Lomista ynm.ei ole niin nuukaa,ja teidän jauhamistanne korkeista palkoista jne.jne.Tiedoksi vielä teille ,jotka ette tiedä:suomessa ei ole minimipalkkaa.1400 hujakoilla pyörii SUURET kuukausitulot pienpalkkaisilla-verot,joten mitä te oikein kuvittelette?Elääkö sillä suomessa pääkaupunkiseudulla ilman sossunluukkua vai?Tuskin,että sieltä ne avut joutuu monet hakemaan,oli sitten suomalainen tai ulkomaalainen.

Valtion johtajatasolla,kuntien johtotasolla ynm.bonus ja 5000-8000 palkkiota saavien joukossa,on eri tilanne.700 000 työtöntä,josta suuri osa tekee "ilmaisduunia"tukityöllistämisduuneja,kursseja vuosi toisensa perään,osa-aika duunia(muutama tunti kk)pätkäduuneja,nollasopimusduuneja jne.jne.revi siitä.

Suomalaiselle ei ole edes niitä teidän halveksimianne siivous,kassa,hoito jne.duuneja,koska on jostakin syystä edullisempaa palkata ulkomaalaistaustaisia niihin hommiin.Ei kelpaa kuulemma suomalainen,kun ovat niin tarkkoja ketä otetaan..Silti suomalaisia koulutetaan monta vuotta noihinkin hommiin,ja kortteja ynm.pitää olla repullinen.

Turhaa läpätystä niin kauan ,kun ei puututa kivikautiseen työttömiä passivoivaan systeemiin.Eli sen purkuun:jokainen saa tehdä keikkaa,ilman sanktioita,laskuttajana vaikkapa se ulkopuolinen palvelu,jokainen voi tehdä 1pvä:n ,kuukauden jne.keikkoja,ilman sanktioita,tulot vähentävät korvauksia,ja jos kohta ei niitä edes kaikki tarvitse,jos keikoista saa asiaskuntaa riittävästi.Sossunluukulta vain niille,jotka tarvitsevat,lapsilisät vain pienituloisille,ja vauvasta 50 euroa,kouluikäiselle satanen,as.tukisysteemi purkuun,niin että välistä vetäjät eivät enää hyödy siitäkin,toimeentulotuet ynm.välittömästi KELAAN,loppuu turha sossumafian itsensä työllistäminen.Asumislisää(kuten ruotsissa)saisi tulojen mukaan,ja perheet tietysti muiden pohjoismaisten sivistysvaltioiden mukaan,muut avustuksensa.Lapsilisä muiden pohjoismaiden tasolle,suomessa se on ALHAISIN.

Mitään duunipaikkoja tänne ei synny,niin kauan kun ei mitään saa tehdä ilman sakkoja,ja niin kauan kun rahaa syydetään kaikenmaailman kursseihin ja tukityöllistämisiin jne.Nekin vievät muiden "ilmaisduunien"tapaan yksityisten PIENTEN firmojen duuneja.Totuus on se,että huostafirmat,hoivafirmat ynm.veronmaksajia kuppaavat ulkolaisten omistuksessa olevat konsernit,tytäryhtiöineen ynm.ties kenen sijoittajien ja muiden poliitikoiden kautta veroparatiisien tilejä lihottavat ,rosvoavat suomea surutta,valtio tukee 1,4 miljardilla es.huostabisnestä.

Suomalaiset pienet firmat ne ovat ostaneet kitaansa, nämä lonkeroineen levinneet konsernit .Sanktiot eun ja usan takia venäjän kaupassa ,joka ei Suomelle ollut mikään pakko,on myös poliitikoiden ansiota.Että tällä lailla suomessa nousua hoidetaan.Mikään pakko ei suomen ollut itselleen ottaa takkiin omista bisneksistään.Työttömiä tuli sieltäkin,ei vaan noiden luupäiden tajunta riitä nurin meni kuljetusyritystä,kauppaa jne.jne.Oli vaan tärkeätä mut ku venäjä,mut ku ukraina,mutku eu,mutku usa..mutku,mutku.

Turha puhua muutenkaan,suomessa on erilainen yrityslaki kuin saksassa,virossa jne.jne.Täällä on tärkeintä ylläpitää byrokratiaa,hyvä veli systeemeitä ja politiikan kautta ek:n ja golfkavereiden etuja.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tyypillinen esimerkki siitä, kuinka nykyiset yrittäjät elävät todellisuuden ulkopuolella, tuossa blogistin mainitsemassa "menneessä maailmassa": "Työntekijöille maksan niin hyvän palkan kuin suinkin pystyn, koska se on heille korvaus tehdystä työstä. Sivukulut ovat jotain aivan muuta."

Kyllä ne "sivukulut" ovat ihan aikuisten oikeesti nimenomaan korvausta tehdystä työstä. Ymmärrän, että se on toinen jalka jo haudassa olevalle vaikeaa ymmärtää, mutta luulisi, että nuorempi polvi sen tajuaa.

Jos ei, missä on vika?

Käyttäjän SimoTaivalkoski kuva
Simo Taivalkoski

Hyvä kirjoitus jälleen, Jouko.

Minusta tuntuu että usein juuri kokoomuslaisilla on tällainen ajattelutapa.

Juuri tämänkin takia en äänestänyt kokoomusta menneissä vaaleissa. Tämän lisäksi aina on jokin asia väärin varsinkin työn teetättämisen kustannusten suhteen (vaikka esim. alati viitatussa verrokkimaassa Saksassa työn hinta on samoissa lukemissa), ja tästä voidaan toki syyttää yhteiskuntaa ja vaatia työehtojen heikennyksiä samalla kun ryvetään itsesäälissä nyyhkyttelemällä ”yhyy olen köyhä yrittäjä”.

Olen samaa mieltä: todellisuus on vasemmalla, moni yrittäjä on liian kaukana oikealla yksisarvisten ja lentävien lehmien kanssa haavemaailmassa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Korneinta tässä oikeisto-vasemmisto -jaottelussa on, että kansantaloustieteen kannalta itse kuulun nimenomaan siihen äärimmäiseen "oikeistoon", jolle talouden tehokkuus on yhteiskunnan kehityksen keskeinen väline. Vaan ei itsetarkoitus.

Korniutta lisää, että poliittinen oikeisto, Kako ja sen uuslibertaari siipi, tukeutuu arumentoinnissaan periaatteessa Karl Marxin ajatteluun pohjautuvaan näkemykseen työstä ja sen merkityksestä kansantaloudelle. Tosiasiassa kansantaloudessa on kyse rahan, ostovoiman, liikkeistä, ostovoima on kuvitteellista ja kansantaloustiede ja kauppaoppi ovat perustavalta lähtökohtaltaan täysin kaksi eri asiaa.

Poliittisen oikeiston päähän ei mahdu, että yhteiskunta, kansantalous, on se väline, jossa yritystoimintaa harjoitetaan, ei päin vastoin. Valitettavasti "poliittinen oikeisto" näin nähtynä kattaa lähes koko poliittisen kenttämme. Edes Vassareilla ei oikeastaan enää ole varsinaisesti mitään konkreettista esittää - vielä vähemmän Södöpillä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Todellakin. On ihan sama, miksi palkan osia nimitellään, lomarahoiksi tai arkipyhäkorvauksiksi. Ne kaikki sisältyvät kokonaispalkkaan. Korvausten ja lomarahojen tarkoitus on tasata työntekijän tuloja nii, että kuukausiansiot ovat jokseenkin saman suuruisia läpi vuoden. Kun kuukausittaiset tulot eivät juuri heittele on talouden hallinta helpompaa.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Hyvä Tuomas, nostat täällä Puheenvuorossa esiin todella tärkeän asian: työ ohittaa nykyiset työmarkkinarakenteet. Kirjoitin aiheesta Työ verkostoituu keväällä omassa blogissani: http://www.sannavauranoja.fi/blogi/2015/03/29/62. Palaute nuorilta yrittäjiltä on varsin selkeä, ehdot työntekijöiden palkkaamiseen ovat niin kovat, että mieluummin työ teetetään verkostoissa.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Kiitos kommentista Sanna! Great minds think alike :)

Toimituksen poiminnat