Tuomas Aarni FM (ICT). Globaalin myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

Harrison Bergeron ja tasa-arvoisuus

  • Harrison Bergeron ja tasa-arvoisuus

Harrison Bergeron on vähemmän tunnettu dystopia, joka on mielestäni vertailukelpoinen Aldous Huxleyn ja George Orwellin tuotosten kanssa. En ole lukenut Kurt Vonnegutin kirjaa, joten voin puhua vain edellä linkatun elokuvan perusteella. Ymmärtääkseni elokuva ei perustu suoraan kirjaan, mutta tulkitsee alkuperäistekstin ideaa.

 

Elokuvan maailman tavoitteena on mahdollisimman hyvä keskiarvo kaikessa mahdollisessa läpi yhteiskunnan, sekä mahdollisimman vähäinen joukosta erottuminen esimerkiksi pärjäämättä muita paremmin. TV näyttää tyhmentävää ja älykkyyttä aliarvioivaa ohjelmistoa, sekä aivotoimintaa säädellään erikoisten päähän kiinnitettävien laitteiden avulla. Koko yhteiskunta perustuu sille ajalle, jolloin kansakunta on ollut onnellisimmillaan (elokuvassa tämä oli 1950-luvun USA).

 

Yhteiskunnan tavoitteena on kaikkien kansalaisten yhtäläinen varallisuus, älykkyys ja sosiaalinen status. Mikäpä muukaan voisi olla seurauksena, kun kaikki ajetaan saman hajuttomuutta ja mauttomuutta korostavan putken läpi jo elämän alusta asti? Tavoitelluin ja paras mahdollinen kouluarvosana on keskinkertainen C, mutta Harrison-raukka sai useimmiten A:n. Hän ei siis ollut sopiva henkilö tähän yhteiskuntaan, joka tarkoittaa hyvää kaikille jäsenilleen. Hänet vietiinkin lääkärille poikkeavuutensa vuoksi.

 

Elokuvassa julkiset luottamushenkilöt valittiin arpomalla. ”Kun kansalaisilla ei ole minkäänlaisia eroavaisuuksia toisiinsa nähden, eikö silloin ole aivan sama kenet valitaan?” Tällainen järjestelmähän takaisi kaikille yhtäläisen vaikutusmahdollisuuden, kun ei tarvitse välittää esimerkiksi henkilön pätevyydestä ja kyvyistä toimia yhteiskunnallisena päättäjänä. Muotti on kaikille sama, sinne sopii tai itkee ja sopii.

 

En spoilaa enempää. Suosittelen katsomaan elokuvan, jos ette jo ole katsoneet. Ihan mielenkiintoinen kokemus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Liian älykkäille pantiin tinnitusta korviin, että keskittymiskyky heikkenisi.Reaalimaailmassa siitä huolehtii Angry Birds.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Kukaan ei pakota Angry Birdsin asennusta, en itsekään ole pelannut varmaan pariin vuoteen.

Toimituksen poiminnat