Tuomas Aarni FM (ICT). Globaalin myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

Jakamistalous ja vapaaehtoisuus hyvinvointivaltiossa

Helsingin Sanomien 16.7. kirjoitus ”Onko uudessa jakamistalouden nousussa kyse jo protestiliikkeessä?” on tullut vastaan monissa eri yhteyksissä. Ehkä ei niinkään linkattu teksti, vaan itse aihe kiehtoo sen verran, että statuspäivitykseksi aiotusta kasvoi kokonainen blogiteksti.

 

En jaksa uskoa, että ihmisten halu omistaa olisi kadonnut minnekään. Ehkä nyt vain lasketaan tarkemmin, mitä kannattaa omistaa, mitä vuokrata, ja mikä voidaan ostaa palveluna. Omistamiseen voi liittyä jatkuvia kulueriä, ja fyysinen omaisuus vaatii säilytystilaa. Esimerkkejä tästä ovat mm.

 

-voidakseni liikkua, omistanko itse auton vai ostanko kyytejä;

-vuokraanko vai ostanko asunnon (tässä pitää tietää ja laskea monia kannusteita ja skenaarioita);

-riittääkö taloyhtiön saunavuoro, vai haluanko asuntooni oman saunan;

-oma kesämökki/vene/peräkärry/tjsp, vai riittääkö tarpeen mukaan vuokrattava;

-kun tietokoneella pääsee nettiin, ja jos on hyvä näyttö, tarvitseeko omistaa televisiota;

-työkalut, kirjat, tallenteet; vastaavia esimerkkejä löytyy jokaisen omasta elämästä ja lähipiiristä;

-aiempi kirjoitukseni, kuinka vastaava perusidea näyttää tapahtuvan työmarkkinoilla.

 

Uuden rinnalla on aina myyty käytettyä tavaraa. Vain myyntikanava on vaihtunut. Maaseutu-Suomessa kauppoja saatettiin tehdä vain kylän markkinoilla ja lavatansseissa. Olivathan ne niitä harvoja hetkiä, kun toisistaan mahdollisimman kaukana asuneet isännät ja emännät saattoivat kokoontua.

 

Sitten tulivat kirpputorit, joissa ostajan ja myyjän ei tarvitse edes kohdata kasvokkain. Maksetaan vain välityspalkkioluonteisesti myyntipaikan pitäjälle. Nettihuutokaupassa koko prosessi tehtiin ajasta ja paikasta riippumattomaksi. Mukaan lisättiin uusi elementti, läpinäkyvä maine, joka perustuu käyttäjäpalautteeseen. Sosiaalinen media on tuonut kaiken tämän vieläkin lähemmäksi, sekä mahdollistaa tarkemman segmentoinnin mm. erityyppisten toimiala- tai aluekohtaisten ryhmien kautta.

 

Itse näen tällaiset uutiset hyvinä merkkeinä. Maalais-Suomesta ollaan irtautumassa myös henkisellä tasolla. Maatilalla saattoi olla äärimmäinen hyve tehdä ja omistaa kaikki itse. Jos naapurin Kutvonen on pettänyt luottamuksen kerran, vaikkapa vain myymällä laimennettua pontikkaa, eihän häneltä voi kysyä enää koskaan mitään muutakaan.

 

Kaupungit ja kaupungistuminen, edelleen yksi maailman suurimpia trendejä, eivät toimi samalla tavalla.

 

Tällainen asennemuutos on tervetullut. Voidaan vähentää tarpeetonta kulutusta, omistamista vain omistamisen vuoksi.

 

Valitettavasti em. trendien kasvatessa huomaamme, kuinka uusi vapaaehtoisuus voi olla epätoivottavaa hyvinvointivaltion rahoituksen kannalta. Kun on pienempi tarve omistaa, on pienempi tarve kuluttaa - vähemmän verotettavaa rahaliikennettä. Samalla vanhat monopolit, etuoikeudet ja edut muuttuvat ikään kuin oman olemassaolonsa parhaiksi vasta-argumenteiksi. Tämä liike on jo käynnissä: Norwegian vs Finnair. Onnibus vs VR+Matkahuolto. Alko vs EU:n vapaan liikkuvuuden periaate. Todellisesta palveluiden käytöstä riippumaton Yleisradiovero vapaan Internetin aikakaudella. Kysymys reseptivapaiden lääkkeiden vapauttamisesta päivittäistavarakauppaan. Kansalaisaloite, täysin vapaaehtoisuuteen perustuva esitys eduskunnalle. Vastaavia uuden ja vanhan maailman yhteentörmäyksiä tulee väistämättä jatkossakin.

 

Toivottavasti olemme nähneet vasta lähtölaukauksen, kuinka monilla eri keinoilla samasta tai vähemmästä kasvatetaan vertailukelpoinen, jopa parempi. Tämä kehitys ei ole enää mielipidekysymys, vaan fakta. On toivottavaa, että kyse ei olisi vain omasta tunteesta hyväksyykö vai ei, vaan siitä, kuinka tämä kehitys voidaan saada mahdollisimman hyvään hyötykäyttöön.

 

Kirjoitusta inspiroivat mm. seuraavat kirjat:

-Alexander von Schönburg: Tyylikkään köyhäilyn taito

-Robert T. Kiyosaki: Rikas isä, köyhä isä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tuomas Aarni on oikeassa. Lisään kirjoitukseen vain, että internet tuo ja sen avulla voidaan luoda uusia yhteyksiä, myös taloudellisia, mitei rajattomasti.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Kiitos Viljo! Internet ja tietojenkäsittely ovat nyt ja jatkossakin kasvava ala, tässä maailmassa vain mielikuvitus on rajana.

Toimituksen poiminnat