Tuomas Aarni FM (ICT). Globaalin myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

Je suis Ylivieska


Pääsiäisen hirvittävin ja kaikkein ansaitsemattomin tapahtuma oli Ylivieskan puukirkon palaminen. Pienikin vilkaisu someen kertoi selkeästi, että asia otettiin vakavasti koko maassa. Näin onkin täysin oikein, koska tällaisissa tapahtumissa kohteena on koko yhteisö. Ylivieskalainen, kristitty, kukin tavallaan pääsiäistä viettävä.

Lopulta kaikkein merkittävintä voi olla se, mitä ei tapahtunut.

Messu pidettiin, vaikka seurakunnalta oli seinät ja katto hävitetty ympäriltä.

Viranomaisten on annettu toimia rauhassa. Tiedotus asiasta on onnistunutta, vaikka aihe on vähintäänkin tunteita herättävä.

Ylivieskassa ei ole perustettu katupartioita. Ylipäätään uutiset eivät kerro kenenkään partioineen tai marssineen.

Some-kansa ei ole laajasti lähtenyt tuomitsemaan epäiltyä. Päinvastoin, epäillystä ja motiiveista ei ole ollut juurikaan julkista keskustelua, vaan julkinen keskustelu on ollut erittäin myötätuntoista menetyksen kokeneita kohtaan.

Asiaa ei ole käsitelty kristinuskon, tai ylipäätään uskontojen kautta. Tärkeää on ollut historia, kulttuuri ja oman yhteisön toiminta vaikealla hetkellä. 

Tehdään surutyö ja jatketaan elämää. Ei vartavasten lähdetä tuomitsemaan syyllistä, tai syylliseksi oletettua.

 

Ehkä perinteisissä arvoissa on jotain, mitä kannattaa pohtia. Myös Ylivieskan ulkopuolella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Poliisi tiedotti jo paloiltana että syyllinen kirkon tuhopolttoon oli kantasuomalainen mies muttei kuitenkaan ollut vielä perillä teon syystä eikä tiedottanut oliko tekijä päihtynyt tai uskonnonvastainen. Sen verran kesmustelu Ylivieskan törkeästä tuhotyöstä kuitenkin on vinoutunutta että on alettu henkisesti kivittämään arkkipiispa Kari Mäkistä syyttelemällä ja syyllistämällä, Mäkinen kun oli puhumassa televisiossa samana iltana enen paloa.

Korjaus:
Poliisi on saanut siis todella kantasuomalaisen kiinni epäiltynä palosta ja antamassaa tiedotus tilaisuudessa ilmoitti ettei henkilö ole ollut päihtyneessä tilassa tekohetkellä eikä hanellä ole ollut muitakohteita. Poliisin mukaan teko johtui epäillyn kolmekymppisen pohjalaismiehen henkilökohtaisista ongelmista.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Niin, poliisi näyttää tiedottavan silloin, kun on asiaa josta tiedottaa. Perusteellinen tutkinta on paras vastalääke klikkiotsikoihin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei kahta ilman kolmatta, ensin poltettiin Haapaveden kirkko, nyt Ylivieskan, kolmas kohde on varmaankin Engelin suunnittelema Kärsämäen puukirkko.

Timo Tuovinen

ihan kaikkia keskustelupalstoja et oo tainnu lukea, törkyäkin löytyy

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Kirkko rakennetaan uudelleen, ja se tehdään yhteistyöllä. Se antaa työtä monelle, ja on jotakin, jonka valmistumista seurata. Ja sitten kaikki ovat kiitollisia, kun urakka on viimein valmis, ja on taas hieno kirkko.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kirkko nousee yhteisvoimin näyttävästi talkoilla ja minibdjetilla, en usko että se tarjoaa monellekkaan työtä mutta sensijaan luo yhteistä tekemistä ylivieskalaisille pitkäksi aikaa ja luo tiiviimpää yhteisöllisyyttä pohjalaiselle paikkakunnalle. Ylpeitä ovat taatusti kun saavat kirkon viimein yhteistyöllä vamiiksi ominkäsin.

Toimituksen poiminnat