Tuomas Aarni FM (ICT). Globaalin myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

Kokoomus valitsi managerin, kenestä uusi leader?

Kokoomuksen puoluekokouksen päähuomion vei pj-vaali, ja valinta kiertueineen oli menestys sekä yleisömäärinä että palstamillimetreinä. Tästä valinnasta on kirjoitettu aivan tarpeeksi, joten kiinnitän huomioni muutamiin muihin seikkoihin, joita voi ajatella selkeämmin vasta kaiken päätyttyä. Itse olin mukana Elina Lepomäen tukijalistalla, kokoukseen osallistuin äänivallattomana tarkkailijana, ja piirini esityksen mukaisesti tulin valituksi puoluevaltuuston varajäseneksi.

On helppoa tulkita, että Petteri Orpo ja Alexander Stubb keräsivät kannatusta enemmän persoonansa ja tyylinsä, kuin linjansa vuoksi. Orpo sopii perinteiseen suomalaisen puoluejohtajan formaattiin: olemus ei jaa mielipiteitä, voidaan hyväksyä koko maassa, on päättyvässä ministerinpestissään pystynyt hoitamaan asioita, ja tyyli on pysynyt tasaisen varmana.

Tällaisen johtajatyypin heikkous on muistuttaa kävelevää asiakirjaa. Managerin, joka ei ärsytä juuri ketään, kääntöpuolena on se, ettei välttämättä sytytä juuri ketään. Stubb jättää valtavan aukon leaderin paikalle, paljon suuremman kuin äkkiseltään voisi uskoa.

Stubb on poikkeuksellinen hahmo suomalaisessa politiikassa, positiivisella energiallaan ja kyvyllään ottaa yleisönsä. Stubb olisi ollut täydellinen nousukauden pääministeri, mutta vaikeina aikoina halutaan toisenlaista tyyliä. Tälläkin kertaa jokainen reaktio on synnyttänyt vastareaktion, näin saa tapahtua asiakysymyksissä, mutta henkilökysymyksissä vastareaktiot ovat kipinöineet aivan liikaa. Tuskin kukaan ihminen on aidosti tyytyväinen tilanteeseen, jossa häntä on arvosteltu oman, aidon identiteettinsä vuoksi. Stubb on tehnyt virheitä, sen hän on myöntänyt itsekin, mutta viime vuosien kritiikki ei todellakaan ole kohdistunut vain poliittisiin tapahtumiin. Perinteiseen formaattiin sopimattomasta on etsimällä etsitty virheitä tavalla, jota kenenkään henkilön ei pitäisi joutua kokemaan. Politiikasta saa väitellä, mutta pahimmillaan on ollut hävettävää seurata, kuinka ns. maailman parhaimmin koulutettu kansa on muistuttanut itsetunto-ongelmaisia lapsi"koviksia".

Silti Stubb on, ja voi olla vielä monet vaalit maan suosituimpia poliitikkoja. Nuoremmat sukupolvet ovat suvaitsevampia ja arvostavampia kohdatessaan erilaisuutta ja rohkeita persoonallisuuksia.

Jotta Orpo voisi onnistua puoluejohtajana, manageri tarvitsee leaderin. Hyvän tutkaparin tärkeys korostuu, kun kysytään kiinnostusta liittyä puolueeseen tai lähteä ehdokkaaksi vaaleihin. Sekä managerin että leaderin täytyy kyetä puhuttelemaan omia yleisöjään. Puoluekokoukssa Elina Lepomäki ja Antti Häkkänen onnistuivat kampanjoissaan, ja nuoruuden innokkuus oli kaikkien nähtävissä.

Lepomäki on puolueen rohkeimpia toimijoita, olihan hän Stubbin ensimmäinen haastaja. 120 äänen saalis on myös vahva signaali, että puhtaasti asiavetoisella kampanjalla on kannatusta puolueen sisällä. Itsenäisen ajattelun raikkaudesta kertoo yksi viime vuosien linjakkaimmista avauksista, perustili-malli Libera-säätiön ajoilta. Lepomäessä on ainesta olla seuraava Iiro Viinanen, luonne kestää sekä haastajan että asiantuntijan roolit, kestävän linjan ja tietämyksen tuomalla varmuudella. Nyt nimi, tyyli ja viesti tunnetaan myös Uudenmaan ulkopuolella.

Häkkänen on tässä asiassa toista maata, omalla tavallaan taitava. Taskussa on puoluekokouksen vahvin valtakirja, ja esiintymistaito on todella vakuuttava. Häkkäsellä on kaikki potentiaali nousta vieläkin korkeammille paikoille, kun hymyilevä lakimies saa nimeä myös maakunnissa Kokoomuksen ulkopuolella.

Petri Sarvamaa ei saanut kannatusta varapuheenjohtajaksi asti, mutta taustansa takia kasvot ja tyyli tunnetaan kaikkialla. Vaikka EU-vaaleissa paikka irtosi mutkan kautta, nämä ovat valtakunnalliset vaalit, joissa kuka tahansa ei menesty. Kun Orpo, Lepomäki, Häkkänen ja muu puoluejohto ovat kiinni kotimaan asioissa, tilanne avaa roolia ulkopoliittiselle toimijalle, missä mepin asema ei ole haitaksi.

Kaiken tämän jälkeenkin on toivottava, että Stubb löytää paikan, missä hän saa taas olla oma itsensä. Yksi maan pätevimmistä ulkopoliitikoista ja diplomaateista voi tehdä vielä paljon hyvää, kun sisäpoliittiset kiistat saadaan jätettyä taakse. Länsimielisiä ulkosuhteiden hoitajia ei ole koskaan ollut liikaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän SeijaKastari-Johansson kuva
Seija Kastari-Johansson

"Perinteiseen formaattiin sopimattomasta on etsimällä etsitty virheitä tavalla, jota kenenkään henkilön ei pitäisi joutua kokemaan. Politiikasta saa väitellä, mutta pahimmillaan on ollut hävettävää seurata, kuinka ns maailman parhaiten koulutettu kansa on muistuttanut itsetunto-ongelmaisia lapsi"koviksia".

Juuri näin olen kokenut. Kiitos Sinulle Tuomas Aarni kirjoituksestasi.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni
Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Stubb halutaan lähettää pois Suomesta, pois näkyviltä. Muuten Stubbin ja Orpon ero käy ilmeiseksi. Orpo nousi juuri maakuntasarjasta ykkösdivisioonaan, Stubb on pelannut pitkään MM-tasolla.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Ulkopolitiikassa Stubb on MM-tasoa, sisäpolitiikassa maakuntasarjaa. Orpolla asiat päinvastoin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Heh, Stubb menee kokoomuksen eduskuntaryhmään eli politiikan nelosdivariin. Siellä täytyykin saada asioita tapahtumaan : D

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio

Olisipa mielenkiintoista kuulla (uusi Wikileaks) miten tylysti "ystävämme" USA:n Helsingin suurlähetystö tarinoi pääkallopaikalleen meidän Alexander Stubb`istamme. Muistammehan vielä vähemmän mairittelevat luonnehdinnat Ruotsin Carl Bildt`istä?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12691976.ab

En voisi tietenkään tietää mutta veikkaisin, että "leader"-sanaa tällaisessa arviossa tuskin esiintyisi.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

"The manager's job is to plan, organize and coordinate. The leader's job is to inspire and motivate." Tämä määritelmä Wall Street Journalin sivulta, ja todella harva johtaja on mestari molemmissa.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio

Kokoomuksen kannatuslukema heinäkuussa 2014: 21,8 %
Kokoomuksen kannatuslukema toukokuussa 2014: 17,7 %
Kannatuksen muutos -3,1 % (pienen kaupungin verran äänestäjiä, kuitenkin)

High: 21,8 % (7/2014) / Low: 16,1 % (3/2015)

Lähde: http://www.taloustutkimus.fi/tuotteet_ja_palvelut/...

Mielestäni "inspire and motivate" näyttäytyisi kannatuksessa hieman eri lailla. WSJ on väärässä: johtaja, joka ei toimi suunnitelmallisesti, ei järjestele eikä koordinoi, voi kenties olla loistava liideri... mutta sillä ei ole väliä, jos hänellä ei ole aavistustakaan mihin suuntaan yhteisöä veisi.

Käyttäjän SeijaKastari-Johansson kuva
Seija Kastari-Johansson

Stubbilla on varmasti annettavaa kansanedustajana. Hyvä valinta perusteluineen.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Stubb teki oikean valinnan. Tappio on hyväksytty, ei lähde hakemaan revanssia tai yritä takertua salkkuun. Kaikki tämä vahvan empatian kautta, tyylikäs ja kypsä tapa poistua parrasvaloista (toistaiseksi).

Toimituksen poiminnat