Perustulo on terveysteko

Hallituksen kunnianhimoinen perustulokokeilu aiotaan lopulta toteuttaa rajatumpana versiota. Kokeiluun aiotaan ottaa mukaan vain työttömiä, ja näin rajata monta eri ryhmää ulkopuolelle – aluksi. Vaikka olisi kokeilun alkaessa työtön, kokeilun aikana on mahdollista työllistyä vakituisesti, tehdä pienempiä työkeikkoja, aloittaa opinnot, kohdata terveysongelmia, jäädä työttömäksi ja niin edelleen. Kahden vuoden aikana elämässä voi tapahtua aivan mitä tahansa, ja on hyvä syy olettaa, että näitä muutoksia tutkitaan myös kokeilun loppuraportissa.

 

Pienen pohdinnan jälkeen mietin epäintuitiivista ajatusta, kuinka perustulo voi lopulta olla eduksi terveydelle. Mielessä lähinnä omia ja tuttavapiirin kokemuksia, joten toivon että asia myös luetaan niin.

 

Kuukausittainen ”työtön, työtön, työtön” –hakemuksen täyttäminen on täyttäjälle nöyryyttävä kokemus. Vaikka nyt on mahdollista tienata 300 euroa/kk bruttotuloja satunnaisista töistä, hakemuksen jättäminen on silti hermoja kiristävä paikka. Tulot täytyy laskea tarkasti kalenterikuukausittain, ja senkään jälkeen ei voi olla täysin varma, montako euroa tilille saattaa tulla. Täysin kotikutoisen byrokratian edessä on voimaton olo, kun aivan kaikkea pitää anoa erikseen. Senkin jälkeen jää jännittynyt olo, jäikö jotain huomaamatta, tai karhutaanko myöhemmin jotain takaisin. Jos virkailija ei muista kertoa kaikkia yksityiskohtia, työtön saattaa joutua selittämään asioita myöhemmin, vaikka olisi tehnyt itse kaiken oikein. Tästä kaikesta seuraa todella paljon ylimääräistä stressiä – kaiken sen päälle, kuinka stressaavaa pelkkä työnhaku on.

 

Pitkittyneen stressin terveysvaikutukset on todistettu useaan kertaan, kuten myös sen vielä suuremmat riskit. Etenkin immuunijärjestelmä kärsii stressistä jopa peruuttamattomasti, kasvattaen alttiutta kohdata vielä vakavampia terveys- ja toimintakyvyn riskejä. Stressin ja elämänhallinnan suhde on myös todistettu, ja tässä tärkeintä on oma kokemus mahdollisuudesta tehdä itse omaa elämäänsä koskevia päätöksiä. On selvää, että nykyisessä työttömyysbyrokratiassa hyvää elämänhallinnan kokemusta on hyvin vaikeaa saavuttaa.

 

Miten perustulo liittyy tähän? Siten, että työttömyysbyrokratiaan liittyviä esteitä voidaan poistaa. Kun elämänhallintaa voidaan palauttaa ihmiselle itselleen, edes vähän kerrallaan, samalla luodaan mahdollisuus poistaa stressitekijöitä ja ennustaa elämäänsä seuraavaa kalenterikuukautta pidemmälle. Sallitaan tehdä enemmän päätöksiä omaan itseensä liittyvistä asioista. Tämä on todella suuri positiivinen mahdollisuus heille, sekä heidän asioitaan hoitaville virkailijoille. Tuskin hekään erityisesti pitävät työnsä niistä puolista, missä epätoivoinen hakija pyytää apua, ja oma työnteko on perusteltava (taas) ylhäältäpäin annetulla sääntökirjalla. Aivan varmasti stressaavaa heillekin.

 

Uhkana perustuloesityksessä on, että perustulon maksamisen ulkopuolisiin seikkoihin ei välttämättä kosketa. On mahdollista, että lopulliseen esitykseen ei liittyisi esimerkiksi uutta tulkintaa yleissitovuudesta, tai uutta esitystä freelancer/yrittäjä –tulkinnasta. Toki näitä on vielä liian aikaista pohtia, kun koko esitystä ei ole vielä annettu edes lausuntokierrokselle.

 

Veikkaan, että kokeilun jälkeen huomataan ainakin seuraavia asioita:

– Vakituinen työllistyminen pysyy vaikeana, samoista syistä kuin tähänkin asti.

– Kokeilun jälkeen täytyy ottaa kantaa, mikä on sopiva perustulon taso ja suhde muihin tukimuotoihin. Mitä eri indeksejä pitää huomioida ja noudattaa?

– Stressitekijöiden poistaminen parantaa elämän ennustettavuutta ja edistää optimistisen asenteen oppimista.

– Työtunteja tehdään enemmän, kun nettopalkka kasvaa ja kannustinloukku heikentyy.

– Perustuloa saavat pystyvät edistämään terveyttään sekä hankkimaan lisätuloa paremmin, kuin nykyinen järjestelmä sallii.

– Jotain muuta, mitä?

tuomasaarni
Kokoomus Oulu

32v, ehdolla Oulun kaupunginvaltuustoon. Puoluevaltuuston varajäsen, Oulun kunnallisjärjestön hallituksen jäsen, Oulun Tietotekniikka liikelaitoksen johtokunnan jäsen. Mielipiteet henkilökohtaisia, ellen erikseen toisin mainitse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu